Ultimele jocuri de pe piața porumbului – ACUM e momentul să vindeți!

Ecourile uraganului Ida care a lovit Statele Unite ale Americii în urmă cu câteva săptămâni se simt încă pe piața cerealelor. Practic, americanii au rămas fără o supapă extrem de importantă pentru export, ceea ce a mutat presiunea pe bazinul Mării Negre, acolo unde România joacă un rol important. Astfel, porumbul se vinde la prețuri bune în acest moment, atingând cotații de aproape 220 euro/tonă.

În emisiunea ”Agricultura la Raport”, Cezar Gheorghe, Expert Analist pentru comerțul cu cereale la Clubul Fermierilor Români, a prezentat câteva informații extrem de importante legate de această piață.

”Dacă vorbim de porumb, la ora aceasta presiunea s-a mutat pe bazinul Mării Negre, însă această presiune va dura atât timp cât Statele Unite sunt neoperaționale. Când vor deveni operaționale, vom vedea o degradare a prețului porumbului. Astăzi, prețul porumbului în Portul Constanța este de 215-217 euro/tonă, dar fluxurile de marfă sunt foarte scăzute, se execută doar contractele forward în acest moment. Restul fermierilor, din ce informații am, pun marfa la ei în depozite. Traderii din port se plâng de faptul că nu există lichiditate la porumb în acest moment și că și contractele forward se derulează foarte încet, că marfa vine foarte încet către port”, a explicat Cezar Gheorghe.

Potrivit analistului, prețul porumbului s-ar putea degrada în perioada imediat următoare, după ce recolta din Statele Unite va fi mai clară. Totuși, o întrebare cheie în tot acest context rămâne legată de strategia Chinei.

”Pe termen lung la porumb, ceea ce vedem noi în cadrul Clubului Fermierilor Români sunt următoarele lucruri: balanța mondială este pozitivă cu 10 milioane de tone, dar acest lucru se poate schimba efectiv după ce vor intra statele americane Dakota de Nord, Dakota de Sud și Nebraska la recoltat, ca să vedem într-adevăr cât recoltează și ei. În acest moment, au o prognoză de 379 milioane de tone, versus USDA care a dat-o la 375 de milioane. Acest lucru s-ar putea să ducă la o degradare a prețului porumbului pe termen scurt. (…) Pe termen lung, cererea rămâne foarte mare, însă întrebarea cheie care rămâne în acest context, având în vedere că porumbul a devenit mai ieftin decât grâul de furaj, este când se va întoarce China în rețetare de la grâul de furaj către porumb? Aceasta este o întrebare cheie, pentru că ei vor putea debalansa acest echilibru”, a mai sublinit Cezar Gheorghe.

Imaginile folosite sunt pur ilustrative. Unele sunt preluate de pe internet si pot sa nu se identifice cu momentul sau subiectul ori sa nu reflecte exact realitatea articolului.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Cele mai citite articole