România a avut parte, anul acesta, de producții record la mai toate culturile de cereale. În aceste condiții, mai ales ținând cont de balanțele mondiale negative la unele mărfuri, am crede că ar trebui să controlăm piața, însă lucrurile nu stau chiar așa. În realitate, deși vindem la prețuri bune, România se află la mâna țărilor care cumpără cereale, și asta din cauza slabei organizări și a lipsei infrastructurii de procesare de la noi.
În cadrul conferinței ZF Agribusiness 2021, Cezar Gheorghe, Expert Analist pentru comerțul cu cereale la Clubul Fermierilor Români a oferit câteva detalii despre ce se întâmplă și ce se va întâmpla în viitor pe piața mondială de agribusiness. Potrivit lui, România nu este conștientă și nu profită de poziția geo-strategică în care se află.
”Ce nu înțelegem și nu vrem să conștientizăm noi, ca țară, ca fermieri, este poziționarea noastră geo-strategică. România, în acest moment, este cel Canalul Suez. Asta înseamnă logistică. Știți cât costă să cari o tonă de porumb din Statele Unite în China? 83 de dolari. Știți cât costă să o cari din bazinul Mării Negre? Circa 64-65 de dolari. Deci logistica este cheia succesului României, ne aflăm cel mai bine poziționați, ceea ce înseamnă că trebuie să vindem cât mai avansat, cât mai agregat”, a explicat Cezar Gheorghe.
Expertul subliniază că țara noastră se află la îndemâna cumpărătorilor, iar în curând, Bulgaria, care și-a dezvoltat o infrastructură de procesare extrem de bună, va face pasul către noi, profitând de materia noastră primă pentru a crea plus valoare la ei în țară.
”Anul acesta, în România, avem o producție foarte bună de semințe de floarea soarelui – circa 3,3 milioane de tone. Uitându-ne în jurul nostru, în Uniunea Europeană, vedem că toate țările cumpără din România. Țările din bazinul Mării Negre, producătoare tradiționale, nu rambursează TVA-ul la export de materie primă. Punct. Materia primă nu iese din țară, se procesează local. Rusia a instituit o taxă pe materia primă la export de jumătate din valoarea unei tone de floarea soarelui, dar nu mai puțin de 320 dolari/tonă, iar la ulei au o taxă de protecție de 179 dolari/tonă. În condițiile acestea, România a rămas la îndemâna cumpărătorilor.
Bulgaria și-a dezvoltat o infrastructură fantastică de unități de procesare. Bulgaria va face pasul în România în curând. Am participat la o conferință la Varna în 30 septembrie și foarte mulți participanți, procesatori și traderi, vor să vină să pună piciorul în România, pentru că noi stăm și ne uităm unul la altul și nu știm cum să ne organizăm”, a mai spus Cezar Gheorghe.
Exportăm semințe crude și le impottăm la preturi de patru cinci ori prăjite