Ultimele informații privind microgranturile de 5.000 de euro pentru micii fermieri

În cea mai recentă ediție a emisiunii ”Agricultura la Raport”, directorul general al Agenției de Plăți și Intervenție pentru Agricultură (APIA) a făcut câteva precizări importante în privința microgranturilor de 5.000 de euro care vor fi acordate micilor fermieri.

Potrivit șefului APIA, plățile vor începe după data de 30 iunie, iar fermierii au termen de 90 de zile de la primirea banilor pentru a depune documentele justificative, astfel încât să nu fie sancționați și să piardă ajutorul de stat.

”Măsura de microgranturi ne-a fost dată nouă ca sarcină, are o alocare financiară de 50 milioane de euro. Beneficiarii ajutorului de stat sunt microîntreprinderile, IMM-urile, PFA-urile, II-urile, IF-urile, care primesc acest ajutor de stat prin încheierea unui contract de ajutor de stat cu administratorul acestei scheme.

Cererile se finanțează în ordinea depunerii, iar ajutorul este de 5.000 euro/beneficiar, la cursul de 4,9479 lei. Beneficiarii pot utiliza ajutorul pentru susținerea diferitelor cheltuieli angajate după data de 1 februarie 2020.

În total, pentru această măsură de microgranturi, s-au depus 32.153 de cereri de finanțare. În ceea ce privește următorii pași, până la data de 30 iunie, la nivelul centrelor județene ale APIA are loc semnarea contractelor de acordare a ajutorului de stat, pe baza pre-evaluării realizate de platforma IMM Recover și a existenței declarației pe proprie răspundere.

Dacă în urma verificărilor se constată că beneficiarul a îndeplinit toate condițiile de eligibilitate, centrele județene ale APIA autorizează la plată microgranturile, efectuează plățile către beneficiari și încarcă în aplicația electronică ordinele de plată. Apoi, beneficiarul ajutorului de stat depune un raport de progres privind cheltuielile efectuate, însoțite de documente justificative, pe platforma IMM Recover, în termen de 90 de zile de la data la care a primit banii.

Atenție! Nedepunerea raportului de progres în termenul solicitat sau depunerea acestuia cu informații lipsă sau necompletarea acestuia cu informații sau documentele solicitate, dă dreptul celor care gestionează să inițieze demersurile legale pentru recuperarea sprijinului financiar acordat sub formă de microgranturi. Rugămintea este ca fermierii să fie foarte atenți la ceea ce li se transmite din partea reprezentanților APIA din centrele județene. Ne dorim ca toți fermierii eligibili să primească acești bani și să nu fim puși în situația de a-i recupera.

Până la 30 iunie este semnarea contractelor, imediat după vom iniția și plata, iar în termen de 90 de zile, fermierii au obligația de a încărca toate documentele”, a precizat șeful APIA pentru AGRO TV.

Imaginile folosite sunt pur ilustrative. Unele sunt preluate de pe internet si pot sa nu se identifice cu momentul sau subiectul ori sa nu reflecte exact realitatea articolului.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Cele mai citite articole