Ultimele informații de pe piața cerealelor! Prețuri la porumb, rapiță și floarea soarelui

Săptămâna trecută a fost una tumultoasă pe piața cerealelor și oleaginoaselor, cu evenimente importante care au generat fluctuații însemnate în materie de prețuri. Deși porumbul a rămas la un nivel constant, nu același lucru se poate spune și despre rapiță, care a înregistrat o creștere semnificativă.

”Porumbul nu s-a prea clintit după declarațiile lui Putin dintr-un motiv foarte simplu: Rusia nu este o mare specialistă în porumb. Ei generează o recoltă de maxim 15,5 milioane de tone anual și au un potențial de export de maxim 4,5 milioane de tone. Prețul porumbului a fost însă tras în sus pe bursă, pe Euronext, de grâu, și am putu vedea o creștere de 7-8 euro/tonă pentru indicația noiembrie 2022. Totuși, în piața fizică el a rămas identic, cotațiile rămân la un nivel de 285 euro/tonă pentru marfa livrată în Portul Constanța, iar nivelul de recoltare în România a ajuns la 20-22% din ceea ce putem scoate noi anul acesta”, a precizat Cezar Gheorghe, expert în piețele de mărfuri, în emisiunea Agrojurnal la Digi24.

Surpriza săptămânii a fost reprezentată de rapiță, cu o creștere de aproximativ 30 euro/tonă.

”Cea mai plăcută surpriză rămâne rapița; am estimat această creștere, dar a venit mai repede decât mă așteptam. Rapița a avut un salt de la 570 euro/tonă, la un nivel de 600-605 euro/tonă în indicația Euronext noiembrie 2022. Era o așteptare, pentru că încep să fie mici probleme în unele locuri din lume, iar activitatea de procesare va avea nevoie în continuare de rapiță”, a mai explicat Cezar Gheorghe.

În ceea ce privește semințele de floarea soarelui, acestea se află la mare căutare în acest moment, cu condiția să aibă un conținut ridicat de acid oleic.

”Semințele de floarea soarelui se află astăzi la un nivel de 530-535 dolari/tonă pentru marfa livrată la unitățile de procesare sau în paritatea CPT Constanța, deci se află pe un trend stabil. Regina balului în acest moment este marfa numită semințe de floarea soarelui cu un conținut ridicat de acid oleic, care conglomerează un bonus de 80-100-120 dolari/tonă”, a completat specialistul.

Imaginile folosite sunt pur ilustrative. Unele sunt preluate de pe internet si pot sa nu se identifice cu momentul sau subiectul ori sa nu reflecte exact realitatea articolului.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Cele mai citite articole