20 mai 2022 - 06:22

ULTIMELE DATE privind agricultura: România e iar în coada Europei!

Facem ce facem și iar ajungem în coada Europei, chiar când ne lăudam cu nisciva rezultate în agricultură! Sau, poate, așa trebuie să se vadă?!…

România se află printre țările Uniunii Europene (UE) cu cea mai mică suprafață agricolă cultivată în mod ecologic, arată ultimele date ele Eurostat.

România
Sursa foto: ec.europa.eu/eurostat

Dacă această suprafață este în continuă creştere la nivelul UE, , ajungând la 14,7 milioane de hectare în 2020, de la 9,5 milioane de hectare în 2012, ceea ce înseamnă o creştere de 56%, cea mai mică pondere a suprafeţelor cultivate în acest sistem se înregistrează în Malta, Irlanda, Bulgaria şi România, informează AGERPRES, citând datele Eurostat.

În România, suprafaţa cultivată în mod ecologic este de 3,2%, în timp ce la nivelul Uniunii Europene este echivalentă cu, 9,1% din totalul suprafeţelor agricole utilizate.

Potrivit datelor Eurostat, în opt state membre, printre care şi țara noastră, suprafeţele cultivate în mod ecologic reprezintă mai puţin de 5% din totalul suprafeţelor agricole utilizate. De cealaltă parte, printre țările cu cea mai mare pondere a suprafeţelor cultivate în mod ecologic se află Austria cu 25% , Estonia cu 22% şi Suedia cu 20%.

Suprafeţele agricole cultivate în mod ecologic au crescut în toate statele membre UE, între 2012 şi 2020, cu excepţia Poloniei. În România, suprafeţele agricole cultivate în mod ecologic au crescut cu 62,7%, de la 288.261 de hectare, în 2012, până la 468.887 de hectare, în 2020. Printre campioanele creșterii suprafețelor agricole cultivate în mod ecologic în această perioadă se află însă Croaţia, Bulgaria, Franţa şi Ungaria.
Datele Eurostat mai arată că, în 2020, România se număra printre ţările cu cea mai mică pondere a suprafeţelor agricole care erau certificate ecologic, doar 58,9%, ceea ce înseamnă că există un potenţial ridicat de creştere a suprafeţelor certificate în următorii ani.

Imaginile folosite sunt pur ilustrative. Unele sunt preluate de pe internet si pot sa nu se identifice cu momentul sau subiectul ori sa nu reflecte exact realitatea articolului.