29 septembrie 2021 - 05:43

ULTIMA ORA! Se va lansa in consultare o finantare de 6,5 miliarde de euro pentru irigatii

Ministrul secretar de stat Emil Dumitru a anunțat că a purtat o discuție cu prim-ministrul României, Ludovic Orban legat de despăgubirea fermierilor. „Avem asigurări că vom acorda despăgubiri la secetă”, a spus oficialulul.

„Într-o lună de zile vom lansa în consultare o finanțare pe care o vom avea din reziliență de la Ministerul Fondurilor Europene într-o anvelopă totală de 6,5 miliarde de euro din care 2,5 miliarde de euro vor fi dedicați infrastructurii principale de irigații”, a declarat Emil Dumitru.

Potrivit secretarului de stat la MADR, reabiliatarea sistemului de irigații, dincolo de stropitul aspersolului într-o regie care nu era din peisaj, nu ajută cu nimic. După cum spune oficialul, România primăvara despăgubește pentru inundații și vara pentru secetă.

„Am curajul să recunosc că inclusiv investițiile în infrastructura secundară de irigații, din păcate, modul în care am înțeles să promovăm măsura nu și-a atins întru totul obiectivul, pentru că am mers cu o birocrație excesivă. Cu acele achiziții publice, unde în loc să deservim o suprafață cât mai mare pe plotul respectiv, s-au dat un milioan de euro și s-au reabilitat doar pentru o suprafață de 200 de hectare” a transmis Emil Dumitru.

Costuri standard pe hectar

Oficialul a transmis că nu se va continua în așa fel, ci se vor face costuri standard pe hectar, pentru fiecare proiect în parte, astfel încât fermierul dacă are utilaje proprii și are perioade, cum a fost iarna acestui an, să-și poată să-și execute lucrările, important este să-și atingă obiectivul pe care îl are în proiect.

„Trebuie să clarificăm un pic și cu acei fermieri care sunt izolații și care nu au posibilitatea să facă parte dintr-o organizație de utilizatori de apă pentru irigații, pentru că e nedrept să nu beneficieze și dumnealor de aceste proiecte. Rolul nostru este să facem politici agricole transparente și să purtăm un dialog cu mediul de afaceri care e plătitor de taxe și impozite, ca noi să ne luăm salariile”, a conchis secretarul de stat la Ministerul Agriculturii și Dezvoltării Rurale.