20 ianuarie 2022 - 10:39

Informații de ULTIMĂ ORĂ despre programul de minimis pentru LEGUME

După cum AGRO TV a atras atenția încă de ieri, termenul limită de depunere a cererilor pentru programul de minimis pentru legume în spații protejate a expirat înainte ca acesta să fie aprobat de către Guvern. În acest context, mulți legumicultori se întreabă dacă vor mai primi cei 2.000 euro/1.000 mp promiși de Ministerul Agriculturii.

În emisiunea ”Agricultura la Raport”, realizatorul Ovidiu Ghinea a discutat acest subiect cu directorul general al Agenției de Plăți și Intervenție pentru Agricultură (APIA), Adrian Pintea. Șeful instituției care urmează să se ocupe de plata acestui ajutor a subliniat faptul că termenul de depunere a cererilor va fi modificat în momentul în care actul normativ va fi aprobat de Guvern.

”Avem trei programe de susținere a producătorilor agricoli care vor fi implementate de către APIA. Avem programul de minimis pentru legume în spații protejate în anul 2021. Aici am văzut chiar pe pagina de facebook AGRO TV că termenul limită este pe data de 17 mai, iar documentul încă nu a fost aprobat. Într-adevăr, este încă pe circuitul de avizare interministerial, iar în momentul în car va fi avizat de către ministere, va fi aprobat prin Hotărâre de Guvern, acest termen va fi decalat. Ministerul Agriculturii va stabili o dată până la care vor putea fi depuse aceste cereri”, a precizat Adrian Pintea.

Șeful APIA a mai precizat că bugetul total alocat pentru programul de minimis pentru legume în spații protejate este de 30,7 milioane euro, adică în jur de 150 milioane lei.

”Aceasta este o schemă de ajutor de minimis pentru legume în spații protejate care se aplică pe întreg teritoriul României în anul 2021. Cum a fost anul trecut programul tomata, care se dădea prin DAJ-uri, ministerul a hotărât ca anul acesta să se dea prin APIA și este pentru mai multe legume: ardei gras/lung, castraveți, tomate, varză albă/roșie și vinete. Aici este un plafon de 30,7 milioane euro. În momentul în care va începe preluarea cererilor, noi le vom prelua și vor intra pe fluxul normal de verificări și autorizări la plată”, a mai subliniat directorul general APIA.