27 septembrie 2021 - 07:50

ULTIMĂ ORĂ! Fonduri europene pentru sectorul pomicol – Ghidul a fost publicat de AFIR

Agenția pentru Finanțarea Investițiilor Rurale (AFIR) a publicat în consultare publică Ghidul solicitantului pentru submăsura 4.2a – Investiții în procesarea/marketingul produselor din sectorul pomicol.

Scopul investițiilor sprijinite în cadrul acestei submăsuri este acela de a susține investițiile corporale și necorporale în cadrul întreprinderilor de prelucrare și comercializare a fructelor și marketingul produselor din fructe.

Potrivit documentului publicat de AFIR, solicitanţii eligibili pentru sprijinul acordat prin submăsura 4.2a sunt întreprinderile (microîntreprinderi, întreprinderi mici și mijlocii, precum și întreprinderi mari), cooperativele, grupurile si organizațiile de producători care realizează investiţii corporale şi necorporale pentru procesarea şi marketingul produselor provenite din sectorul pomicol.

Prin submăsura 4.2a, se acordă fonduri europene nerambursabile beneficiarilor eligibili pentru investiţii corporale şi/sau necorporale, conform următoarei liste indicative a cheltuielilor eligibile specifice:

  1. Cheltuieli aferente investițiilor corporale
    • Înfiinţarea, extinderea şi modernizarea unităţilor ce colectează, condiționează şi/ procesează materie primă provenită din sectorul pomicol, inclusiv pentru producerea băuturilor alcoolice;
    • Achiziţionarea, inclusiv în leasing, de utilaje noi, instalaţii, echipamente şi mijloace de transport specializate în scopul colectarii materiei prime;
    • Achiziţionarea, inclusiv în leasing, de mijloace de transport specializate în scopul comercializării produselor din fructe în cadrul lanțurilor scurte;
    • Cheltuieli generate de investițiile în producerea de energie regenerabilă eficiență energetică, sisteme de economisire a apei și în tehnologii de eliminare a deșeurilor în unitatea proprie, precum și alte investiții care contribuie la reducerea emisiilor de GES;
    • Cheltuieli generate de îmbunătăţirea controlului intern al calităţii și conformarea cu noile standarde impuse de legislația europeană pentru prelucrarea și comercializarea produselor agroalimentare;
    • Cheltuieli cu activități de marketing (investiții noi și modernizare), magazine proprii în locație diferită de locația unității de procesare (doar investiții de modernizare), magazin on-line, rulote /autorulote alimentare, automate.
  2. Cheltuieli generate de investițiile în active necorporale
    • Organizarea şi implementarea sistemelor de management a calităţii şi de siguranţă alimentară, dacă sunt în legătură cu investiţiile corporale ale proiectului;

    • Achiziționarea de tehnologii (know‐how), patente şi licenţe pentru pregătirea implementării proiectului;

    • Achiziţionarea de software, identificat ca necesar în documentația tehnico-economică a proiectului;
    • Cheltuieli aferente marketing-ului produselor obținute:
      • înființarea unui site – pentru promovarea și comercializarea propriilor produse;
      • etichetarea (crearea conceptului);
      • creare/achiziționare/înregistrare marcă înregistrată/brand.

Valoarea maximă a fondurilor europene nerambursabile

Prin submăsura 4.2a rata sprijinului public nerambursabil va fi de 50% din totalul cheltuielilor eligibile pentru IMM-uri și 40% pentru întreprinderi mari. Sprijinul nerambursabil se va acorda după cum urmează:

  1. Întreprinderi micro şi mici
    • Intensitatea sprijinului este de 50% din totalul cheltuielilor eligibile, fără a depăși 800.000 euro pentru proiectele care nu presupun investiţii care conduc la un lanț alimentar integrat;

  2. Întreprinderi mijlocii
    • Intensitatea sprijinului este de 50% din totalul cheltuielilor eligibile, fără a depăși 1.100.000 euro;

  3. Întreprinderi mari
    • Intensitatea sprijinului este de 40% din totalul cheltuielilor eligibile, fără a depăși 1.500.000 euro.

În toate cazurile mai sus, intensitatea sprijinului nerambursabil se va putea majora cu 20 de puncte procentuale în cazul investițiilor colective.

Ghidul complet pentru submăsura 4.2a poate fi consultat pe site-ul AFIR.