ULTIMĂ ORĂ! Ce se întâmplă cu coridorul cerealelor și cum vor fi afectați fermierii români

Au început discuțiile oficiale pentru coridorul cerealelor, care permite exportul în siguranță al mărfurilor ucrainene prin porturile de la Marea Neagră. Se pare că poziția Moscovei în acest moment este favorabilă unei prelungiri a acestui acord, dar numai pentru o perioadă de 60 de zile, adică jumătate din termenul reînnoirii anterioare, potrivit adjunctului ministrului rus de externe Serghei Verșinin.

Declarația lui Vershinin în acest sens a venit după discuțiile purtate cu oficialii ONU la Geneva, relatează publicația Reuters. „Poziția noastră ulterioară va fi determinată de progresul concret în normalizarea exporturilor noastre agricole, nu în cuvinte, ci în fapte”, a subliniat acesta.

Rușii se țin tari pe poziții în acest moment și cer ca restricțiile asupra exportatorilor săi de produse agricole să fie ridicate, în schimbul prelungirii acordului pe o perioadă mai lungă. Deși exporturile agricole ale Federației Ruse nu au fost vizate direct de Occident, sancțiunile asupra industriilor sale de plăți, logistică și asigurări au creat bariere, susțin reprezentanții Moscovei.

În ceea ce privește poziția Ucrainei, un înalt oficial al guvernului de la Kiev a precizat că o prelungire a coridorului pentru doar 60 de zile reprezintă o încălcare a termenilor acestui acord. „Acordul prevede clar că sunt posibile prelungiri pentru minim 120 de zile. Pentru a-l prelungi cu 60 de zile, trebuie să modificați acordul”, a declarat acesta pentru Reuters.

Consecințe pentru România

În ceea ce privește România și fermierii de aici, prelungirea acordului pentru doar 60 de zile ar putea reprezenta un motiv de îngrijorare. În final, țara noastră ar putea fi una dintre cele mai mari perdante ale unei eventuale eșuări a negocierilor dintre Rusia și Ucraina.

Potrivit specialiștilor de la AGRI Column, ”Rusia a optat pentru 2 luni de prelungire a Coridorului, pentru ca între timp să poată estima ce volume proprii de cereale va avea în vara și toamna lui 2023”. Interesul lor este să-și vândă grâul primii, iar în cazul în care acordul nu va mai fi prelungit după cele 60 de zile, este posibil ca marfa ucraineană să fie exportată doar prin România, ceea ce va pune o presiune suplimentară pe prețuri și pe costurile logistice.

Imaginile folosite sunt pur ilustrative. Unele sunt preluate de pe internet si pot sa nu se identifice cu momentul sau subiectul ori sa nu reflecte exact realitatea articolului.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Cele mai citite articole