20 mai 2022 - 07:57

ANM: Seceta se instalează din nou pe suprafețe extinse din România

Seceta pedologică moderată şi puternică își face din nou simțită prezența pe suprafețele agricole din România. Într-o prognoză pentru perioada 8 – 14 februarie, publicată de Administrația Națională pentru Meteorologie (ANM), se arată faptul că seceta este prezentă în acest moment pe suprafețe extinse din Moldova, izolat nordul şi nord-estul Munteniei şi centrul Dobrogei.

În perioada menţionată, rezerva de umiditate în cultura grâului de toamnă, pe adâncimea de sol 0-100 cm, se va încadra în limite satisfăcătoare, apropiate de optim şi optime, în Maramureș, Transilvania, Banat, Crișana și Oltenia, precum și în zone din Muntenia, Dobrogea și izolat în Moldova.

În ceea ce priveşte starea de vegetaţie a culturilor agricole, la începutul perioadei, pe fondul temperaturilor minime scăzute din aer şi sol, la culturile de câmp se va menţine starea de repaus biologic, în cea mai mare parte a regiunilor agricole ale ţării. De asemenea, în ultimele zile ale intervalului vor fi posibile reluări lente şi temporare ale proceselor vegetative la culturile de toamnă din zonele sudice, datorită regimului termic din aer mai ridicat decât în mod normal, mai informează meteorologii.

Totodată, ca urmare a procesului de îngheţ/dezgheţ la sol se va putea înregistra fenomenul de „descălţare” al plantelor.

Pentru această perioadă, specialiștii ANM recomandă verificarea sistematică a viabilităţii plantelor la culturile de toamnă şi a mugurilor de rod în plantaţiile pomi-viticole, aplicarea de îngrăşăminte organo-minerale în vii şi livezi, dar şi administrarea îngrăşămintelor minerale pe bază de azot şi potasiu la culturile de toamnă.

Imaginile folosite sunt pur ilustrative. Unele sunt preluate de pe internet si pot sa nu se identifice cu momentul sau subiectul ori sa nu reflecte exact realitatea articolului.