Uite cum poți să îți iei ATV-uri cu fonduri europene!

Te-ai gândit să îți iei ATV-uri cu fonduri europene? Poți să o faci, dar trebuie să știi că este necesar să îndeplinești anunite condiții.

Agenția pentru Finanțarea Investițiilor Rurale (AFIR) vine cu clarificări privind eligibilitatea achizițiilor de vehicule tip ATV (all terrain vehicles) și SSV (side-by-side vehicles) pentru agrement, cadrul submăsurilor 6.2 și 6.4-PNDR.

Mulți antreprenori vor să ia fondurile europene de câte 70.000 de euro prin Submăsura 6.2 sau 200.000 euro prin Submăsura 6.4 – PNDR pentru afaceri neagricole în mediul rural și să le folosească pentru achiziționarea de ATV-uri și SSV-uri, însă trebuie știut că astfel de investiții nu sunt eligibile în toate situațiile.

În această privință, AFIR a anunțat printr-o notă publicată pe site-ul oficial că a solicitat Institutului Național de Statistică (INS) un punct de vedere privind încadrarea corectă în cadrul codurilor CAEN a activităților ce presupun achiziția de ATV-uri și SSV-uri, în scopul închirirerii acestora pentru efectuarea de activități turistice de divertisment, cu sau fără ghid.

În urma analizei punctelor de vedere diferite emise de structurile județene, Institutul Național de Statistică (INS) a transmis că „în afară de încadrarea activităților menționate la codul CAEN 9329 «Alte activități recreative și distractive», a rezultat o posibilă încadrare pe un cod CAEN care nu este eligibil în cadrul submăsurilor 6.2 și 6.4, respectiv codul 7711 «Activități de închiriere și leasing de autoturisme și autovehicule rutiere ușoare» și nu codul 7721 « Activități de închiriere și leasing de bunuri recreaționale și echipament sportiv»”.

În cadrul codului CAEN 7711 „sunt permise activitățile de închiriere de ATV-uri și/sau SSV-uri, cu tarif orar, fără însoțitor, atunci când societatea realizează în mod distinct/individual un aport la cifra de afaceri ca urmare a desfășurării acestui tip de activitate (închiriere)”, se clarifică în punctual de vedere înaintat de INS.

În concluzie, „achiziția de ATV-uri nu este eligibilă pentru închiriere ca activitate de sine stătătoare, ci doar dacă această cheltuială este integrată, în cadrul planului de afaceri depus, cu elemente privind organizarea de plimbări de agrement / recreative pentru clienți/ turisti, împreună cu un însoțitor, pe anumite trasee, în diverse zone turistice. ATV-urile și/sau SSV-urile pot fi puse la dispoziție de către organizator în cadrul pachetului de servicii de organizare a plimbărilor ca parte integrantă a facilităților recreative furnizate”, se arată în comunicatul transmis de AFIR.

Reamintim că pentru fondurile UE destinate afacerilor neagricole la sate, prin Submăsurile 6.2 și 6.4 – PNDR, înscrierile s-au închis imediat, bugetul alocat fiind epuizat rapid, sub presiunea mare a cererii.

Imaginile folosite sunt pur ilustrative. Unele sunt preluate de pe internet si pot sa nu se identifice cu momentul sau subiectul ori sa nu reflecte exact realitatea articolului.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Cele mai citite articole