Gata, de acum înainte, agricultura nu mai poate fi făcută oricum! Conform noii Politici Agricole Comune, Comisia Europeană cere ca 25% din suprafața totală cultivată într-un stat membru al Uniunii Europene să fie în sistem ecologic. Și asta până în 2030!
Pentru a vă face o idee cam ce înseamnă asta, vă spunem că în prezent, în România, doar 3% din terenurile agricole sunt cultivate în sistem ecologic. Avem, deci, mult de recuperat!
Dar cum poți să treci practic de la agricultura tradițională, la un teren agricol cultivat bio așa cum vrea UE să facem?
De multe ori, diferite produse vândute pe piață sunt declarate a fi ecologice. Acest termen însă nu poate fi utilizat de orice fermier, pentru că pot fi numite produse ecologice doar acele produse care au fost certificate conform legii.
Dacă vorbim de producția agricolă, recolta de grâu, floarea soarelui sau de la alte culturi agricole sau horticole, poate fi considerată ecologică doar dacă terenul pe care a fost produsă este certificat ecologic, respectiv au fost respectate normele impuse.
Deci, în primul rând, trebuie să inițiați procesul de certificare și asta o puteți face adresându-vă la un Organism de Inspecție și Certificare și reprezentanței Ministerului Agriculturii.
Totodată, puteți opta pentru un organism internațional de certificare. Acesta trebuie ales în funcție de cerințele țării unde planificați să realizați exporturile.
Pentru ca plantele și produsele vegetale să fie considerate produse ecologice, normele agriculturii ecologice trebuie respectate pe acele parcele timp de minimum doi ani.
Perioada de conversie în agricultura ecologică reprezintă o perioadă de timp în care este realizată trecerea de la agricultura convențională la cea ecologică.
De regulă, durata perioadei de conversiune este de 3 ani pentru culturile perene şi plantaţii, de 2 ani pentru culturile de câmp anuale și de 2 ani pentru pajişti şi culturi furajere.
Pentru a obține un produs finit ecologic, se utilizează doar material semincer/de plantat certificat ecologic, cu excepția cazului în care este certificată o plantație multianuală după plantarea acesteia.
Regulile de bază în agricultura ecologică spun că este interzisă utilizarea organismelor modificate genetic, utilizarea radiațiilor ionizante; este limitată utilizarea îngrășămintelor artificiale, a erbicidelor și a pesticidelor, este interzisă utilizarea hormonilor și este restricționată utilizarea antibioticelor, care pot fi folosite numai pentru a asigura sănătatea animală, atunci când este necesar.
În producția vegetală ecologică se folosesc practici de prelucrare a solului și de cultivare care mențin sau sporesc materia organică a solului, ameliorează stabilitatea și biodiversitatea solului și previn tasarea și eroziunea solului.
Fertilitatea și activitatea biologică a solului sunt menținute și sporite prin respectarea asolamentului; cultivarea culturilor boboase (leguminoase); utilizarea îngrășămintelor verzi, a materiei organice lăsate de culturi, precum și prin utilizarea îngrășămintelor organice naturale, de preferință compostate sau a îngrășămintelor minerale naturale.
Pentru îmbunătățirea stării generale a solului sau în scopul îmbunătățirii disponibilității nutrienților în sol sau în culturi, se pot utiliza preparate pe bază de microorganisme.
Nu se folosesc îngrășăminte minerale pe bază de azot. Pentru activarea compostului se pot folosi preparate adecvate pe bază de plante sau preparate din microorganisme.