28 mai 2022 - 01:25

UE se pregateste de importuri masive de alimente din Mexic

În contextul punerii în aplicare a Acordului de liber schimb (FTA), actualizat, cu Mexic, prevăzut în a doua jumătate a anului 2020 (cel mai devreme), serviciile Comisiei Europene (CHAFEA / DG AGRI / DG SANTE) au organizat un seminar privind standardele UE pentru agro-produse alimentare în orașul Mexico în data de 9 și 10 iulie 2019, obiectivele fiind următoarele:

  • Prezentarea mai detaliată a standardelor UE privind siguranța și calitatea alimentelor;
  • Promovarea înțelegerii reciproce a sistemelor agroalimentare;
  • Promovarea transparenței și eliminarea barierelor nejustificate la comerțul internațional;
  • Discutarea oportunităților de modernizare FTA pentru produsele agroalimentare și punerea în aplicare a angajamentelor.

Evenimentele principale

Principalele evenimente ale seminarului au fost:

  • O sesiune plenară care a vizat promovarea standardelor UE pentru produsele agricole și produsele alimentare și consolidarea oportunităților comerciale datorită FTA actualizat;
  • Ateliere sectoriale (produse lactate, fructe și legume, carne și produse din carne, ulei de măsline, vinuri).

Atelierele sectoriale s-au axat pe trasabilitate, proceduri de igienă, controale, impactul practic asupra afacerilor, avantajele pentru consumatori, inclusiv etichetarea și politica UE privind calitatea alimentelor (GI, produse ecologice). Prezentările au fost orientate spre export, au promovat sistemul UE către mexicani pentru ca aceștia să realizeze și să înțeleagă eficiența sistemului UE și nivelul ridicat al standardelor de producție ale Uniunii Europene, astfel încât să se faciliteze acceptarea exporturilor UE în viitor.

Speakerii din sectorul carne și produse din carne din UE au fost Jean-Luc Mériaux (UECBV) și Paolo Patruno (CLITRAVI). Aceștia au subliniat mesaje-cheie, percum recunoașterea principiului regionalizării, conceptul de Uniune Europeană ca entitate unică și necesitatea unei proceduri simplificate în ceea ce privește aprobarea instituțiilor de producție a cărnii și a produselor din carne (pre-listare).

Reuniuni bilaterale

Totodată, reprezentantul UECBV a avut întâlniri bilaterale cu reprezentanți ai grupului alimentar mexican ALFA (proprietar al mai multor grupuri din UE de prelucrare și de fabricație a cărnii, precum Campofrio), iar departamentul relevant al acestui grup (SIGMA), importând deja carne de porc din Uniunea Europeană are în vedere și importul carnii de pasăre dezosată mecanic din UE.

De asemenea, reprezentantul UECBV a discutat și cu reprezentanți ai celei mai mari industrii de carne de vită din Mexic (și a patra din lume), anume, compania lui Sukarne. Grupul de față este implicat atât în îngrășarea bovinelor și al prelucrării cărnii de vită, cât și în comerțul și prelucrarea cărnii de porc (SUA și UE), obiectivele pe termen scurt ale acestuia fiind:

  • Îmbunătățirea comerțului din sectorul de porc cu Uniunea Europeană;
  • exportul de carne de vită de calitate superioară către UE în contextul punerii în aplicare a FTA actualizat și a taxelor de trecere pe care UE le va deschide.

Țara și fabricile de procesare a cărnii de vită ar trebui să fie aprobate de către Uniunea Europeană până la sfârșitul anului 2019, sau în prima jumătate a anului 2020, iar reprezentanții Sukarne ar trebui să participe la următorul târg ANUGA pentru a construi o rețea cu importatorii de carne de vită din UE.

Imaginile folosite sunt pur ilustrative. Unele sunt preluate de pe internet si pot sa nu se identifice cu momentul sau subiectul ori sa nu reflecte exact realitatea articolului.