25 mai 2022 - 01:41

UE permite parțial făina de animale în furaje

Interdicția europeană de a adăuga făină de animale la hrana animalelor este parțial abrogată. Comisia Europeană a aprobat în cele din urmă o propunere de a permite proteine ​​animale procesate în hrana animalelor în anumite condiții, scrie pigprogress.net.

Astfel, făina de la păsările de curte și insecte poate fi utilizată în hrana porcilor, iar făina de la porci și insecte este permisă în hrana păsărilor. Gelatina rumegătoarelor și colagenii pot fi, de asemenea, adăugați la furajele pentru animalele care nu sunt rumegătoare.

În cazul rumegătoarelor, făina de animale rămâne în continuare interzisă în furaje, din cauza riscului de encefalopatie spongiformă bovină (ESB). Interzicerea totală a făinii de carne și oase a fost introdusă în 2001 în timpul crizei ESB, deoarece această boală s-a răspândit prin furaje.

Comisia Europeană și-a bazat decizia pe avizele științifice ale Autorității Europene pentru Siguranță Alimentară și EFSA. La începutul acestui an, atât Parlamentul European, cât și statele membre europene reprezentate în Comitetul permanent pentru plante, animale, alimente și furaje (Scopaff) au votat deja în favoarea propunerii.

Reper în realizarea lanțului alimentar mai durabil

Comisarul european pentru sănătate și siguranță alimentară, Stella Kyriakides, vede decizia ca o etapă importantă pentru a face lanțul alimentar mai durabil. Ea presupune că decizia va contribui la îmbunătățirea în continuare a lanțului de hrană pentru animale. Potrivit comisarului european, decizia se potrivește bine cu strategia „Farm-to-Fork”, care se concentrează pe agricultura europeană durabilă și competitivă.

Europa are reguli mai stricte pentru utilizarea făinii de animale decât alte țări. Prin urmare, 40% din făina de animale a fost exportată către țări din afara UE, pentru a fi procesată acolo în hrana animalelor.

 

Imaginile folosite sunt pur ilustrative. Unele sunt preluate de pe internet si pot sa nu se identifice cu momentul sau subiectul ori sa nu reflecte exact realitatea articolului.