26 ianuarie 2022 - 12:49

UE introduce de astăzi standarde alimentare mai stricte! La ce trebuie să fim atenți

De luni, Uniunea Europeană (UE) impune standarde alimentare mai stricte privind nivelul de plumb şi de cadmiu din alimentele pentru bebeluşi, precum și din anumite legume, fructe, cereale şi oleaginoase, condimente, vinuri şi sare, ca parte a unui plan mai amplu de prevenire a cancerului, transmite Deutsche Presse-Agentur, citată de AGERPRES.

„Ca parte a activităţii noastre vizând îmbunătăţirea sănătăţii prin accesul la diete sănătoase şi activitate fizică, în baza Planului european de combatere a cancerului, ne-am angajat să reducem şi mai mult prezenţa în alimente a contaminanţilor cancerigeni”, a declarat comisarul european pentru sănătate şi siguranţă alimentară, Stella Kyriakides (foto).

Noile standarde alimentare au fost elaborate pe baza unor informaţii actualizate, care arată că nu există un plafon sub care efectele dăunătoare asupra sănătăţii umane pot fi excluse în mod sigur.

În acest context, oficialii de la Autoritatea Europeană pentru Siguranţa Alimentară (EFSA) şi-au exprimat recent temerile că actuala expunere alimentară la plumb ar putea afecta dezvoltarea neurologică a fetuşilor, bebeluşilor şi a copiilor mici.

În cadrul unor cercetări recente, a fost detectat un nivel ridicat de plumb în fructe de mare, peşte, alge şi suplimente alimentare. De asemenea, Ministerul Mediului din Germania a avertizat că un nivel redus de plumb a fost detectat și în cereale sau legume.