UE INTARESTE POZITIA FERMIERILOR PRIVIND PRACTICILE COMERCIALE NELOIALE DIN LANTUL ALIMENTAR

95

Care sunt practicile comerciale neloiale?

Practicile comerciale neloiale (PCN) sunt practici  business-to-business  care se abat de la bunele practici comerciale și sunt contrare bunei-credințe și corectitudinii. Lanțul de aprovizionare cu alimente este vulnerabil la PCN din cauza unor dezechilibre puternice între operatorii mici și mari. Adesea, fermierii și operatorii mici din lanțul de aprovizionare cu alimente nu au suficientă putere de negociere pentru a se apăra împotriva PCN.

Deși multe țări membre ale UE au deja diferite norme naționale privind PCN, în unele țări nu există protecție specifică sau ineficace specifică împotriva PCN. Propunerea Comisiei va asigura, pentru prima dată, un nivel standard de protecție în toate țările UE.

Propunere legislativă

Propunerea Comisiei urmărește să îmbunătățească rolul agricultorilor în lanțul mai larg de aprovizionare cu alimente, prin interzicerea unora dintre cele mai comune PCN cu care se confruntă.

Acestea includ:

  • plăți întârziate pentru produsele alimentare perisabile;
  • anularea comenzii in ultimul moment;
  • modificări unilaterale sau retroactive ale contractelor;

În plus, Comisia Europeană propune ca fiecare stat membru al UE să desemneze o autoritate competentă pentru a pune în aplicare noile norme și stabilește competențele minime de aplicare, a acestor autorități.

Propunerile legislative vin după o evaluare de impact inițială și o consultare publică cu privire la modul în care lanțul de aprovizionare cu alimente al UE să devină mai echitabil, concentrându-se nu numai pe practicile comerciale neloiale, ci și pe alte chestiuni cheie, cum ar fi transparența pieței și cooperarea producătorilor.

Legislația UE a permis, de mulți ani, cooperarea dintre producătorii anumitor produse pentru a-și consolida poziția de negociere fără a încălca normele UE în materie de concurență, iar în 2017 au fost introduse îmbunătățiri suplimentare.

Eventualele măsuri ale Comisiei, privind transparența sporită a pieței, în plus față de supravegherea și informarile existente, sunt așteptate până la sfârșitul anului 2018.

Citește și

Comentariile sunt închise

Utilizăm cookie-uri pentru a vă asigura cea mai bună experiență pe site-ul nostru. Dacă veți continua să utilizați acest site, trebuie să vă exprimați acordul asupra acestui lucru. Accept Citeste mai mult