UE instituie taxa vamală pe CO2. Iată ce urmează!

Preşedinta Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, a declarat marţi, la summitul COP26 privind schimbările climatice, că Uniunea Europeană va institui o taxă vamală pe CO2, adică taxarea emisiilor de carbon asociate fabricării unor anumite produse, relatează agenţia EFE, citată de Agerpres.

Conform președintei CE, taxa va fi instituită „în trei ani” și va viza emisiile de carbon asociate fabricării unor anumite produse.

„Este important ca eforturile (de combatere a încălzirii climatice – n.r.) să nu fie subminate de riscul de relocare a emisiilor de carbon. Din acest motiv planul nostru pentru 2030 include un mecanism de ajustare la graniţă”, a spus Von der Leyen.

În Uniunea Europeană funcţionează din anul 2005 o piaţă de tranzacţionare a emisiilor de CO2 în cadrul căreia circa 11.000 de fabrici şi 500 de companii aeriene trebuie să plătească pentru fiecare tonă de CO2 emisă peste un anumit prag, însă Comisia Europeană doreşte să extindă această taxare a emisiilor de CO2 pentru a cuprinde de asemenea taxarea emisiilor de carbon rezultate din încălzirea clădirilor şi din transporturile rutiere, a continuat șefa CE.

Preţul pe care aceste companii trebuie să-l plătească în prezent pe piaţa europeană este de circa 60 de euro tona de CO2. Comisia Europeană le-a propus statelor membre ale UE şi Parlamentului European crearea unui sistem de taxare a carbonului pentru anumite produse importate din state terţe.

„Acesta se va aplica iniţial unui număr limitat de produse care prezintă un risc ridicat de relocare a emisiilor de carbon (situaţia în care companiile îşi transferă producţia către ţări cu limite ale emisiilor de carbon mai puţin stricte – n.r.), precum ciment, fier, oţel, aluminiu, îngrăşăminte sau electricitate”, a precizat Ursula von der Leyen, care a cerut comunităţii internaţionale să creeze mecanisme de taxare a emisiilor de CO2.

Imaginile folosite sunt pur ilustrative. Unele sunt preluate de pe internet si pot sa nu se identifice cu momentul sau subiectul ori sa nu reflecte exact realitatea articolului.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Cele mai citite articole