Comisia Europeană propune măsuri excepționale suplimentare pentru a sprijini în continuare cele mai afectate piețe agricole și alimentare. Sectorul agroalimentar din UE manifestă rezistență în contextul pandemiei de coronavirus. Cu toate acestea, unele piețe au fost puternic afectate de consecințele acestei crize de sănătate publică.
Uniunea Europeană, împreună cu alți 21 de membri ai Organizației Mondiale a Comerțului (OMC), s-au angajat să asigure o activitate comercială transparentă și previzibilă cu produse agricole și alimentare pe durata actualei crize globale de sănătate. Co-semnatarii declarației comune se angajează să asigure buna funcționare a agriculturii mondiale și a lanțurilor de aprovizionare agroalimentară și să evite măsuri cu un potențial impact negativ asupra securității alimentare, nutriției și sănătății altor membri ai organizației și a populațiilor acestora.
Declarația solicită ca orice măsuri de urgență legate de agricultură și de produsele agroalimentare să fie aplicate țintit, în mod proporțional, transparent, temporar și în concordanță cu normele OMC. Măsurile ar trebui să nu denatureze comerțul internațional cu aceste produse, nici să creeze bariere comerciale nejustificate. Mai degrabă, membrii OMC sunt încurajați să pună în aplicare soluții de lucru temporare pentru a facilita comerțul. De asemenea, semnatarii se angajează să poarte un dialog constant pentru a îmbunătăți pregătirea și reacția la pandemii, inclusiv prin coordonare multilaterală.
Janusz Wojciechowski, comisarul pentru agricultură, a declarat: „Consecințele crizei coronavirusului sunt resimțite din ce în ce mai mult în industria alimentară. Acesta este motivul pentru care am decis să acționăm rapid, pe lângă măsurile luate deja de la începutul crizei. În starea actuală de dezvoltare a pieței, măsurile propuse vizează trimiterea unui semnal pentru stabilizarea piețelor. Sunt considerate a fi cele mai potrivite pentru asigurarea stabilității prețurilor și a producției în viitor, asigurând astfel aprovizionarea și securitatea alimentelor. Noile măsuri excepționale urmăresc să sprijine cele mai afectate sectoare agroalimentare, abordând perturbările deja observate, precum și riscurile viitoare. Sunt încrezător că aceste măsuri vor atenua presiunea asupra piețelor și vor da rapid rezultate concrete”.
Măsurile excepționale anunțate ca răspuns la criza cauzată de coronavirus includ:
Ajutor pentru depozitarea privată: Comisia propune să acorde ajutor pentru depozitarea privată a produselor lactate (lapte degresat, unt, brânză) și produse din carne (bovine, ovine și caprine). Acest regim va permite retragerea temporară a produselor de pe piață pentru o perioadă minimă de 2 până la 3 luni și o perioadă maximă de 5 până la 6 luni. Această măsură va reduce oferta disponibilă pe piață și va reechilibra piața pe termen lung.
Flexibilitate pentru programele de sprijinire a pieței: Comisia va introduce o anumită flexibilitate în implementarea programelor de sprijinire a pieței pentru vin, fructe și legume, ulei de măsline, apicultură și Programul UE pentru școli (lapte, fructe și legume). Aceasta va redirecționa prioritățile de finanțare către măsurile de gestionare a crizelor pentru toate sectoarele.
Derogare excepțională de la normele UE privind concurența: aplicabilă sectoarelor de lapte, flori și cartofi, Comisia va autoriza derogarea de la anumite reguli de concurență prevăzute la articolul 222 din regulamentul privind organizarea comună a piețelor, care să permită operatorii să adopte măsuri de autoorganizare a pieței. În mod concret, aceste sectoare vor fi autorizate să ia măsuri colective pentru stabilizarea pieței. De exemplu, sectorul laptelui va avea voie să planifice colectiv producția de lapte, iar sectorul de flori și cartofi va avea voie să retragă produsele de pe piață. De asemenea, va fi permisă stocarea de către operatori privați. Aceste acorduri și decizii vor fi valabile numai pentru o perioadă de maximum șase luni. Mișcările prețurilor de consum vor fi monitorizate îndeaproape pentru a evita efectele negative.
Comisia intenționează să adopte aceste măsuri până la sfârșitul lunii aprilie. Statele membre trebuie să fie consultate în prealabil și să voteze aceste măsuri. Prin urmare, acestea sunt supuse unor schimbări. Detaliile acestor propuneri vor fi dezvăluite în momentul adoptării finale.
Pachetul anunțat vine în completarea unui alt set cuprinzător de alte măsuri adoptate într-un stadiu precoce de Comisie pentru sprijinirea sectorului agroalimentar în contextul crizei actuale, precum creșterea sumelor de ajutor de stat, plata avansurilor mai mari și prelungirea termenelor pentru prezentarea cererilor de plată. Relaxarea sporită a normelor politicii agricole comune are drept scop reducerea sarcinii administrative pentru fermieri și administrațiile naționale.