Ucrainenii își mută celebrele tractoare în România!

Tractoarele ucrainene au devenit deja celebre, în special odată cu declanșarea războiului din țara vecină, când pe rețelele sociale au apărut o serie de bancuri și imagini ce sugerau superioritatea acestora în fața tancurilor rusești

Lăsând gluma la o parte, tractoarele produse la uzina din Harkov – Tractor Plant – sunt unele extreme de căutate, în special pe piața Europei de Est, însă, din păcate, din cauza războiului, fabrica este nevoită să pună lacătul pe poartă, întrerupând astfel o tradiție de peste 90 de ani.

Din fericire pentru România, însă, Tractor Plant a decis să își transfere utilajele şi producţia de tractoare la Holboca, în judeţul Iaşi, unde va crea astfel sute de noi locuri de muncă, informează alba24.ro.

Decizia ucrainenilor vine după ce un alt producător de utilaje agricole din ţara vecină, Vinnytska Ovocheva Kompaniya (VOK), a anunțat că își va reloca producția din Vinița tot în comuna Holboca.

„Sperăm că vom dezvolta aici o adevărată industrie în domeniu, că va fi interes pentru utilajele produse la Holboca. Ne dorim să facem produse românești, de aceea vrem să obținem patentarea pentru tractor și alte utilaje agricole. Va fi un parteneriat între cele două companii care fac utilaje agricole, respectiv cea din Vinița și cea din Harkov. Vor veni inginerii ucraineni, care pregătesc mutarea și caută angajați români pe care să-i școlească. Intenționăm să începem cât mai repede producția, aici, la Holboca”, a declarat Igor Crusnevschi, distribuitor de utilaje agricole.

Potrivit omului de afaceri, transportul se aduce cu convoi, cu pază militară, până la vamă. Multe fabrici din Ucraina sunt închise, dar cele care au rămas produc utilaje agricole, în condiţiile în care fermierii se pregătesc de campania din această primăvară.

„Deci producţia merge oricum, utilajele ajung la fermieri. Fabricile lor au stocuri, au cu ce să-şi acopere necesităţile. Noi continuăm ceea ce am început cu câţiva ani în urmă şi ceea ce voiam să realizăm în câţiva ani, va fi realizat mai repede. Ideea este să începem cât mai repede producţia. Sperăm că nu vor fi piedici. Vom vedea cum e cu documentaţia, obţinerea autorizaţiilor”, a mai spus Crusnevschi.

Până la izbucnirea războiului, la uzina din Harkov se produceau tractoarele XT3, modele care vor fi produse în continuare în România. Situată în zona industrială a oraşului, fabrica Tractor Plant a fost înfiinţată pe vremea lui Stalin, în 1930, primul tractor ieșind pe poartă în 1931. Acesta funcţiona cu kerosen şi avea 31 CP.

În 1972, începe producţia T150K, cu şenile la acea dată, care rămâne un tractor emblematic şi până astăzi pentru construcţia de maşini agricole din Ucraina.

De altfel, acesta este şi al doilea cel mai vândut model al uzinei ucrainene în Europa de Est, după Kirovets K700. Până acum, majoritatea tractoarelor şi utilajelor agricole mergeau către Rusia şi Kazahstan.

Imaginile folosite sunt pur ilustrative. Unele sunt preluate de pe internet si pot sa nu se identifice cu momentul sau subiectul ori sa nu reflecte exact realitatea articolului.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Cele mai citite articole