21 septembrie 2021 - 16:51

Ucraina poate incepe consumul de carne infectata cu pesta porcina africana

Potrivit serviciului veterinar de stat ucrainean, aproximativ 100.000 de porci vor fi sacrificați în Lviv, Ucraina, după ce febra porcină africană (PPA), a fost confirmată la o fermă locală în august.

Ucraina urmează să piardă 1,6% din 6,4 milioane de porci (cifra de la 1 august 2019), ca urmare a focarului. Această cifră este mai mare decât cei 72.226 de porci pe care țara i-a sacrificat din cauza a 351 de focare de PPA la fermele comerciale.

Momentan, încă trebuie să se stabilească modul în care acest caz de PPA va afecta piața locală a cărnii de porc din regiune, dar unele puncte de știri locale au raportat că prețul cărnii de porc a crescut ușor după confirmarea focarului.

Volodimir Lapa, președintele serviciului veterinar de stat, a declarat într-o conferință de presă că numărul total de focare de PPA în Ucraina a scăzut și a precizat că au fost înregistrate 163 de cazuri în 2017 și 145 de cazuri în 2018, iar numărul de focare în primele 8 luni din 2019 a fost substanțial mai mic comparativ cu aceeași perioadă a anului precedent.

Serviciul veterinar de stat ucrainean solicită guvernului să plătească vânătorii pentru uciderea mistreților infectați. Această practică este utilizată pe scară largă în Uniunea Europeanpă și și-a dovedit deja valoarea în combaterea răspândirii pestei porcine africane.

Asociația Producătorilor de Animale din Ucraina a cerut autorităților să permită comercializarea carnii de porc infectată cu PPA în industria alimentară, iar Asociația Producătorilor de Animale a declarat că deoarece o serie de cazuri de PPA nu au fost raportate de către fermieri, cetățenii ucraineni consumă carne de porc de la porci infectați de ani buni de zile.

„Oamenii de știință spun că virusul PPA moare atunci când este tratat cu o temperatură de 60 °C timp de 30 de minute. Aceasta înseamnă că, de exemplu, conservele care conțin carne de porc infectată sunt absolut sigure atât pentru consumul uman, cât și din punct de vedere al siguranței biologice. Dacă am produce aceste produse pentru rezerva strategică națională, am fi capabili să hrănim aproximativ 200.000 de oameni care folosesc carne de porc de la porcii sacrificați în urma focarelor PPA”.

Asociația a mai menționat și faptul că procesarea cărnii de porc infectată ar putea fi procesată cu o unitate mobilă specială în incinta fermei și a adăugat că acest tip de fabrică de prelucrare este utilizat pe scară largă în SUA. Prețul pe unitate este de aproximativ 100.000 USD și este mult mai mic decât cel suferit de fermierii din Ucraina din cauza răspândirii continue a pestei porcine africane.

Ca răspuns la această propunere guvernului Ucrainei nu a exprimat încă o reacție oficială.