19 octombrie 2021 - 11:55

Ucraina liniștește apele: „Avem potențialul de a deveni piața de alimente a lumii”

Exemplul politicilor protecționiste adoptate de Rusia nu va fi urmat de Ucraina, un important exportator de cereale.

Anunțul a fost făcut de ministrul ucrainean al Agriculturii, Roman Leshchenko, joi, 18 martie 2021. El a spus că țara sa are suficiente cantități de cereale pentru a putea continua exporturile și „nu se va juca cu protecționismul”.

Cu toate că în mass-media ucraineană au apărut informații potrivit cărora autorităţile de la Kiev au luat în calcul măsuri destinate limitării creşterii preţurilor la produse alimentare, cum este și cazul uleiului de floarea soarelui sau pâinii, Leshchenko a precizat că nu există motive pentru a limita exporturile de produse agricole.

Dimpotrivă, Ucraina se aşteaptă să îşi majoreze cota pe piaţa mondială a cerealelor şi oleaginoaselor, scriu cei de la Bloomberg.

„Ucraina joacă un rol crucial în lanţul de aprovizionare global. Ultimul lucru pe care îl dorim este să ne jucăm cu protecţionismul, deoarece avem potenţialul de a deveni piaţa de alimente a lumii”, a afirmat Leshchenko, în primul său interviu de la numirea în postul de ministru al Agriculturii, în luna decembrie a anului trecut.

Ucraina este al patrulea exportator mondial de porumb, primul exportator de ulei de floarea soarelui şi un important furnizor de grâu. Preţurile pentru aceste produse au crescut, în condiţiile în care cererea robustă din China a afectat livrările mondiale limitate.

Alături de ministrul Economiei, Leshchenko este un membru influent al Cabinetului de la Kiev, care decide politicile în domeniul agriculturii. O serie de oficiali din Ministerul Economiei au respins în repetate rânduri posibilitatea unor limite stricte cu privire la exporturile de produse agricole, deoarece acestea sunt cruciale pentru economia Ucrainei. Leshchenko a spus că singurele măsuri acceptabile sunt ţintele de export, care sunt mai degrabă obiective decât limite stricte.

Ministrul ucrainean al Agriculturii a precizat că el este în favoarea eliminării ţintelor de export la porumb şi grâu, dacă recoltele din acest an vor fi abundente. Peste 80% din culturile de iarnă sunt într-o stare bună sau satisfăcătoare după zăpezile abundente, iar producţia totală de cereale ar putea ajunge la un nivel record de 75 de milioane de tone în acest an, în cazul în care condiţiile meteo favorabile vor continua, a estimat Leshchenko.

Chiar și așa, Leshchenko a refuzat să facă prognoze cu privire la exporturile Ucrainei. Până la data de 17 martie 2021, Ucraina a exportat 33,6 milioane de tone de cereale în sezonul care a început la 1 iulie 2020, în scădere cu 23% comparativ cu perioada similară a sezonului precedent.

Pentru perioada următoare, Ucraina intenţionează să-şi majoreze exporturile de cereale şi oleaginoase spre destinaţii precum China, Orientul Mijlociu şi Asia de Sud-Est, posibil cucerind o parte din cota de piaţă a rivalilor.

„Uitaţi-vă la ţara vecină, Rusia! Urmărind o politică de restricţii şi protecţionism, a creat oportunităţi fantastice pentru noi”, a apreciat Leshchenko.

Jocul de piață al rușilor

În sinteza raportului cu numărul 9 din 2021 transmisă în exclusivitate ediției online a Agro TV, experții Casei de Trading a Fermierilor din România (CTFRO) vorbesc despre marketingul de manual în cazul jocurilor Rusiei de pe piața grâului.

Iată și „povestea” despre cum, anterior, rușii au „recuperat” grâul din cele 22 de procente pierdute în toamnă.

„Având indicațiile și datele din ultimele luni, vi le expunem și dumneavoastră aici: – octombrie 2020 – secetă intensă în Câmpiile Ruse, grâul semănat în teren cu lipsă acută de apă; – noiembrie 2020 – stare foarte precară de vegetație, grâul în crop-tour-uri arată dezastruos; – decembrie 2020 – intrarea în iarnă, 22% din ceea ce se semănase era deja indicat ca pierdut; – ianuarie 2021 – geruri de până -25 grade în Russia, cu un covor foarte subțire de zăpadă; – februarie 2021 – valuri de frig care traversează Rusia și afectează cultura de grâu.

„Și acum vin veștile care indică următoarele cifre: „producția de grâu însămânțat în toamna lui 2020 se reduce la un potențial de 53,6 milioane tone, versus 54 milioane tone (valoare redusă deja cu cei 22%) din cauza crustei de gheață care a omorât plantele în câmpiile Volgai și în zona Rostov.

„Suprafața de grâu care urmează a fi cultivată în primăvară cu grâu scade în intenție din cauza taxelor de export, reducând astfel cu încă 1,2 milioane tone prognoză totală a producției de grâu rusesc. Începem o matematică simplă: – avem, pe de o parte, cifra de 54 milioane după reducerea cu 22%, ceea ce ne indică faptul că prognoza inițială ar fi fost 65,9 milioane tone; – reducerea suprafețelor pe care fermierii intenționează să le însămânțeze cu grâu de primăvară reduce prognoza de la 23,6 milioane tone la 22,4 milioane tone. Adunăm prognozele inițiale și reiese un total de 89,5 milioane tone!

„Adunăm prognoza redusă cu 22% a grâului de toamnă (54 mil. tone) și scădem cele 400.000 tone distruse de winter kill. Rămânem cu 53,6 milioane, prognoză grâu de toamnă. Adunat cu prognoza pentru cultura de primăvară (22.4 mil. tone) rezultă o prognoză de 76 milioane tone. Readucem din cele 22% «pierdute», dar în mod miraculos «salvate» de «iarna blândă» circa 15% (căci analiștii ruși susțin că pierderea a scăzut până la 7%) și rezultă 61,3 milioane de tone.

„La această cifră, adăugăm potențialul de primăvară de 23,6 milioane, căci sunt sigur că vor anunța că nu se vor mai reduce suprafețele de grâu și rezultă cifra finală de 84,9 milioane tone prognoză grâu rusesc.

Comercianții români de cereale spun că, în acest context, Rusia creează presiune prin faptul că ascunde potențialul, iar apoi creează cerere arătând abundența spre a invita cumpărătorii să iasă din starea de reticență.

„Nu este prima oară, nu vă așteptați să fie nici ultima oară. Vă invit să vă aduceți aminte cum a crescut piața Rusia prin enunțarea taxei, iar apoi pe baza unui simplu zvon, într-o singură după-amiază, au scăzut-o cu 10-12 euro/tonă, asta după ce în luna ianuarie au avut recordul de vânzări și recordul de încasări”, au conchis cei de la CTFRO.