De ce s-a răzgândit Ucraina în privința exporturilor de cereale prin Portul Constanța

Ministrul ucrainean al Agriculturii, Mykola Solskyi, a declarat luni că porturile de la Marea Baltică par a fi acum cea mai atractivă alternativă pentru exporturile de cereale ale Ucrainei, însă a salutat “interesul şi înţelegerea” arătată de România în a oferi sprijin țării vecine, transmite agenția Reuters, citată de AGERPRES.

Solskyi a subliniat importanţa exporturilor de cereale ucrainene prin România, în contextul în care Rusia a instituit o blocadă asupra porturilor ucrainene, dar a adăugat că aceste exporturi ar putea fi complicate peste două luni de exporturile din noua recoltă de grâu din România şi Bulgaria.

Potrivit oficialului de la Kiev, Ucraina a exportat 1,090 milioane de tone de cereale în luna aprilie. Totodată, ministrul ucrainean al Agriculturii a arătat că țara vecină a reușit să însămânțeze aproximativ şapte milioane de hectare cu culturi de primăvară de la începutul anului şi până în prezent, cu 25-30% mai puţin decât în perioada similară a lui 2021.

„Campania de însămânţare continuă în mod activ, în pofida dificultăţilor care au legătură în primul rând cu logistica”, a declarat Solskyi, luni, într-o conferinţă de presă.
Acesta a menționat că în acest an lucrările de însămânţare nu au avut aceeaşi calitate ca anul trecut, iar suprafaţa însămânţată cu porumb a fost mai mică.

Potrivit datelor Consiliului Internaţional al Cerealelor.
în sezonul agricol 2020/21, Ucraina a fost al patrulea mare exportator mondial de porumb şi numărul şase în ceea ce priveşte exporturile de grâu. Însă invadarea Ucrainei de către Rusia la finele lunii februarie a zguduit pieţele financiare internaționale, ducând la creşterea preţurilor la materiilor prime şi afectând logistica.

Vineri, un oficial din cadrul Organizaţiei Naţiunilor Unite pentru Alimentaţie şi Agricultură (FAO) a declarat că aproape 25 de milioane de tone de cereale sunt blocate în Ucraina din cauza dificultăţilor legate de infrastructură şi a blocării porturilor de la Marea Neagră.

Estimările ministerului ucrainean al Agriculturii arată că surplusurile de cereale exportabile se ridică la aproximativ 12 milioane de tone. Potrivit analiştilor stocurile mari de cereale pe care le are Ucraina în prezent creează mari dificultăți în privința depozitării noii recolte.

Totodată, Mykola Solskyi a reiterat, luni, acuzaţiile că Rusia a furat cereale din Ucraina în timpul războiului. El a subliniat că Ucraina consideră ca fiind furate cerealele transportate de orice navă prin portul Sevastopol din Crimeea.

„Se fac demersuri pentru ca cerealele furate să fie sechestrate rapid”, a afirmat Solskyi, fără a oferi alte detalii.

Imaginile folosite sunt pur ilustrative. Unele sunt preluate de pe internet si pot sa nu se identifice cu momentul sau subiectul ori sa nu reflecte exact realitatea articolului.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Cele mai citite articole