Ucraina acceptă restricții „pentru o perioadă de tranziție” ca să împace fermierii polonezi

Ucraina este pregătită să accepte noi restricţii cu privire la importurile de produse agricole ucrainene, pentru a calma o dispută politică cu Polonia, însă cere ca Uniunea Europeană să interzică exporturile de produse agricole ruseşti, care ajung în continuare în blocul comunitar via Belarus şi Țările Baltice, a declarat miercuri, pentru Financial Times, ministrul ucrainean al comerţului, Taras Kacika, informează AGERPRES.

„Poate că pentru o perioadă de tranziţie… acest gen de abordare controlată cu privire la fluxurile comerciale dintre Ucraina şi UE este ceva de care avem nevoie”, a admis Kacika, grăbindu-se să precizeze însă că „în cazul grâului, nu Ucraina este cea care creează probleme pentru fermierii polonezi, ci Rusia”.

După ce, în urma invaziei Rusiei din 2022, Uniunea Europeană a eliminat tarifele vamale pentru importurile din Ucraina, Polonia şi alte state vecine, printre care și România, s-au confruntat cu o supraofertă de cereale pe piețele interne, fapt ce i-a determinat pe să fermieri să protesteze vehement faţă de concurenţa incorectă.

În aceste condiții, precedentul guvern de la Varşovia a impus un embargou unilateral cu privire la cerealele din Ucraina, care viola regulile comerciale ale UE, atrăgând astfel numeroase critici din partea comunității europene. Măsurile adoptate de Comisia Europeană s-au dovedit însă insuficiente pentru a-i mulțumi pe fermierii polonezi, astfel că protestele acestora din ultimele săptămâni l-au forţat pe actualul premier Donald Tusk să solicite scutiri de la Bruxelles pentru a putea continua să aplice restricţii.

„Trebuie să găsim o soluţie care să protejeze pieţele poloneze şi europene împotriva concurenţei incorecte”, a declarat luni Donald Tusk cu prilejul unei vizite în Lituania. Premierul polonez a fost de acord că este nevoie să fie interzise şi importurile agricole din Rusia şi Belarus, apreciind că restricţiile la nivelul întregului bloc comunitar ar fi mult mai eficiente.

Un embargou pentru cerealele din Rusia la nivelul UE ar fi, însă, mult mai dificil de convenit pentru că mai multe state membre se opun unei astfel de măsuri, de teamă că ar destabiliza pieţele mondiale şi ar agrava crizele economice şi sociale din ţările în curs de dezvoltare. Între 2022 şi 2023, exporturile de cereale ruseşti în UE au crescut cu peste 50% până la 1,5 milioane de tone.

Potrivit lui Taras Kacika, Ucraina sprijină noile măsuri propuse de Bruxelles privind introducerea, începând din luna iunie, a unor plafoane la importurile de ouă, carne de pasăre şi zahăr, precum şi permisiunea statelor membre de a-şi închide pieţele pentru cerealele ucrainene, exceptând tranzitul spre alte ţări.

Mai mult, Kacika a recunoscut chiar că producţia de zahăr a Ucrainei a explodat de la 7.000 până la 500.000 de tone între 2022 şi anul trecut. ”Cât de rapidă a fost această creştere poate speria pe oricine”, a spus ministrul ucrainean al comerțului.

Într-o altă încercare de a calma tensiunile, în special cu Polonia, autorităţile de la Kiev au acceptat recent să redirecţioneze exporturile de porumb spre Italia şi Spania via Marea Neagră mai degrabă decât prin intermediul camioanelor care circulă prin ţările vecine.

„Am oprit în mod voluntar exportul de porumb spre toate cele cinci state vecine care sunt membre UE. În pofida acestui lucru, în anul calendaristic 2023 am stabilit un nou record în ceea ce priveşte exporturile de porumb, 15 milioane de tone. Aşa că avem o cerere mare în alte state. Ucraina acoperă golurile din producţia Uniunii Europene”, a subliniat Taras Kacika.

Oficialii ucraineni şi polonezi urmează să se întâlnească din nou lunea următoare, în încercarea de a soluţiona disputa până la finele lunii.

Imaginile folosite sunt pur ilustrative. Unele sunt preluate de pe internet si pot sa nu se identifice cu momentul sau subiectul ori sa nu reflecte exact realitatea articolului.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Cele mai citite articole