29 iulie 2021 - 05:54

UCPR: Avem cel mai mic pret la poarta fermei din Uniunea Europeana

Vânzările de ouă în perioada Sărbătorilor Pascale vor fi mai mici în acest an cu circa 30% faţă de 2019, din cauza restricţiilor impuse de criza generată de noul coronavirus, iar preţurile vor fi similare cu cele de anul trecut, deşi costurile de producţie s-au majorat în 2020, susţine preşedintele Uniunii Crescătorilor de Păsări din România (UCPR), Ilie Van, într-un interviu acordat AGERPRES.

“Vânzările în perioada Sărbătorilor Pascale în anul 2020 vor fi mai mici decât în anul 2019 din cauza restricţiilor privind criza COVID-19. Reţele importante pentru distribuţia ouălor cum sunt HORECA sau catering sunt închise, iar cererea generală în această perioadă este mai mică decât în anul 2019. Estimăm o scădere de circa 30%. Conform Observatorului Preţurilor la nivelul UE, preţul la poarta fermei în România este cel mai mic din UE, pentru ouăle obţinute de la găini crescute la cuşti, categoria L+M, ambalate la cofrag de 30 de ouă. Comparativ cu anul 2019, preţul la poarta fermei este acelaşi, adică între 0,28 – 0,30 lei/ou, deşi costul de producţie în anul 2020 este mult mai mare”, a declarat, pentru AGERPRES, preşedintele UCPR.

În anii trecuţi, industria avicolă miza pe vânzări între 170 şi 180 de milioane de ouă în perioada Sărbătorilor Pascale, cu 50% mai mult decât într-o lună obişnuită.

Şeful UCPR susţine că preferinţa consumatorilor este în momentul de faţă pentru ouă produse în fermele din România, pentru că sunt foarte proaspete şi au cea mai bună trasabilitate dintre toate produsele agroalimentare.

Reprezentantului Uniunii Crescătorilor de Păsări susţine că şi cererea de carne de pasăre s-a redus semnificativ în ultimele două-trei săptămâni din cauza măsurilor de restricţie care au închis o mare parte din reţelele de distribuţie, HORECA, catering, iar exportul a scăzut mult din aceleaşi motive. Producţia de carne din fermele comerciale este la acelaşi nivel cu cea realizată în anul 2019 pe trimestrul I, adică 115.000 – 120.000 tone.

“Vânzările în această perioadă sunt mai mici decât în anul precedent, ceea ce obligă fermierii să facă stocuri de carne. Preţurile la poarta fermei, conform Observatorului Preţurilor la nivel UE, sunt şi la aceste produse printre cele mai mici din UE, iar în ultimele săptămâni tendinţa a fost de scădere a preţului la poarta fermei. În săptămâna 14 din acest an, conform aceleiaşi surse, preţul a fost de 6,85 lei/kg la grill la poarta abatorului”, a spus Van.

Potrivit sursei citate, cea mai mare problemă a producţiei interne este concurenţa neloială a unor state membre, care comercializează carne de pasăre pe piaţa autohtonă la preţuri de dumping, “adică mult sub costurile de producţie în ţările de origine”.