14 August 2022 - 09:45

TVA la lemnele de foc, de la 19% la 9% (proiect)

Proiect de lege prin care TVA la lemnele de foc să fie redus de la 19% la 9%. Anunțul a fost făcut marți, 18 mai 2021, de către deputatul social-democrat Marius Constantin Budăi.

Oficialul PSD-ist a precizat în acest context că Legea consumatorului vulnerabil, adoptată fără amendamente, exclude, practic, câteva milioane de beneficiari.

„În expunerea de motive iniţială, erau cuprinse un număr de 427.000 de persoane, cu un buget de circa 420 de milioane. Ulterior, când legea a ajuns la Parlament, a ajuns cu acelaşi număr de persoane, dar cu un buget de 260 de milioane, un buget mult mai mic. Acea bătaie de joc de 10 – 20 de lei pe lună, în funcţie de tipul de tipul de combustibil cu care persoanele se încălzesc, este practic ridicolă.

Au scos oamenii şi au uitat să prevadă, pentru cei care se încălzesc cu lemne le-au dat un sprijin foarte mic. De aceea noi, PSD, vom depune în perioada următoare un proiect, cred că s-a şi depus ieri la Senat, cu reducerea TVA la lemnele pentru foc de la 19 la 9%”, a afirmat fostul ministru al Muncii, la Parlament, citat de Agerpres.

Conform spuselor deputatului, Legea consumatorului vulnerabil, „care este şi aşa prost scrisă, inaplicabilă şi prevede un sprijin foarte mic”, are termen de intrare în vigoare de la 1 septembrie 2022.

„Dar în următoarea iarnă ce fac cetăţenii români, cei care nu vor primi niciun sprijin? Şi sunt milioane de oameni. Amintesc că 66% din populaţia României se încălzeşte cu lemn de foc”, a continuat parlamentarul PSD.

S-a mai încercat o dată diminuarea TVA la lemnele de foc

La finele anului 2019, parlamentarii Pro Europa avansau, tot printr-un proiect de lege, reducerea cotei taxei pe valoarea adăugată (TVA) de la 19% la 5% pentru lemnele de foc. Inițiatorii argumentau la acea dată necesitatea măsurii prin faptul că lemnul de foc este principala sursă de încălzire pentru 45,71% din totalul gospodăriilor înregistrate la nivel național.

Potrivit INS, în 2019, operatorii economici atestaţi în exploatarea forestieră au raportat un volum de lemn exploatat mai mic cu 0,2% faţă de anul 2018.

În anul 2019, faţă de anul 2018, s-a înregistrat o scădere cu 0,4% a volumului de lemn rotund exploatat.

Principala destinaţie a lemnului rotund a fost reprezentată de buşteni, în proporţie de 51,3%, urmată de lemnul pentru foc în proporţie de 35,3%.

Imaginile folosite sunt pur ilustrative. Unele sunt preluate de pe internet si pot sa nu se identifice cu momentul sau subiectul ori sa nu reflecte exact realitatea articolului.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Cele mai citite articole