Tuta absoluta – cel mai periculos dușman al legumicultorilor

Tuta

Tuta absoluta (molia minieră) a tomatelor este un dăunător extrem de periculos căci are rată mare de reproducere, rezistență naturală la foarte multe insecticide chimice de sinteză, virulență mare a atacului și pe lângă tomate, care sunt preferatele ei, mai atacă și vinete, ardeii, cartofii, inclusiv tuberculii, ba chiar și unele buruieni ca: zârna, turbăciunea sau turbarea câinelui – Solanum nigrum, sau ciumăfaia – laurul sălbatic – Datura stramonium; cu alte cuvinte plante din familia botanică Solanaceae. 

Tuta absoluta este o specie nocturnă, ziua adulții se ascund prin tufele de plante, și atacă culturile amintite mai sus chiar de la apariția răsadurilor și până toamna târziu dacă temperatura locului unde se află este mai mare de 90 C, cam din martie până în septembrie în câmp și permanent în spațiile protejate, săpând galerii late între pielițele frunzelor, lăstarilor sau fructelor, chiar și în tuberculii de cartof. A nu se confunda cu atacul musculiței miniere – Lirioryza trifolii,  ale cărei galerii sunt mult mai înguste.

La început prezența ei poate fi observată ca urmare a excrementelor de culoare neagră lăsate de larve, numai larvele dăunează, pe organele plantelor atacate, dar ulterior, mai ales pe frunze, se observă pete transparente largi care sunt de fapt cele două pielițe ale frunzelor al căror miez a fost mâncat. Intrând în fructe, le face pe acestea improprii  pentru  consum, dar  poate  distruge  complet plantele  atacate. 

Aulții la tuta absoluta moliile, fluturiiau corpul lung de 5 – 6 mm, aripile de 8 – 10 mm anvergură, sunt de culoare gri–maroniu, au pete negre pe  aripile anterioare, și antene filiforme. Masculii sunt mai mici decât femelele. 

Ouăle la tuta abosulta – cam 250 la număr – sunt de 0,35 mm lungime, de culoare crem, depuse pe dosul frunzelor iar din ele ies după 4 – 6 zile, în funcție de temperatura mediului, larvele care imediat înțeapă plantele și pătrund în ele săpând galerii în parenchimul, țesutul acestora, cu care se hrănesc. 

Împuparea la tuta absoluta – transformarea larvelor în fluturi – poate avea loc în sol sau în spațiul aerian, pe plante sau alte materiale pe care le întâlnesc, 

Ciclul biologic la tuta absoluta– de la ou la fluture și iar la ou, durează 25 – 38 de zile, în funcție de temperatura ambiantă pe parcursul lui. În câmp poate avea 4 – 6 generații pe an, dar în sere și solarii pot fi chiar 10 – 12 generații anual. 

Iernează ca adult, ou sau pupă,  în sol sau în plantele atacate, unde pătrunde de îndată ce temperatura mediului a scăzut sub 90 C. În timpul vieții active suportă ușor, în toate stadiile, atât temperaturile scăzute cât și pe cele ridicate.

Combatereatrebuie făcută integrat, aplicând cumulat măsurile agrotehnice asociate cu metode ecologice și chimice de luptă.

 Măsurile agrotehnice  – presupun respectarea asolamentelor și rotația culturilor cu evitarea cultivării tomatelor, vinetelor, ardeiului sau cartofilor în regim de monocultură, utilizarea de material săditor sănătos și viguros, acțiuni de igienă culturală ca: eliminarea buruienilor gazdă enunțate anterior, eliminarea și arderea plantelor atacate, strângerea și arderea tulpinilor tuturor culturilor după încheierea ciclului de producție. 

Metode de protejare împotriva la Tuta absoluta

Mijloacele ecologice ce ne stau la dispoziție constau în tratarea culturilor cu BACTOSPEINE D F – un insecticid pe bază de Bacillus thuringiensis var. Kurstaki, sau prin capcane cu feromoni + momeli feromonice  de tipul DELTA ADEZIVĂ, capcanele amplasate orizontal, chiar și în răsadnițe, mai întâi la înălțimea de 20 – 25 cm și apoi, pe măsură ce plantele cresc se ridică la 60 cm deasupra solului. Deasupra acestora se amplasează cutiile cu momelile feromonice. După cca 15 zile plăcile cu feromoni se întorc pe cealaltă parte iar momelile se împrospătează. Se folosesc 2 – 5 capcane la 1.000 m p de cultură, dar numărul lor se va dubla atunci când atacul este puternic. Aceste momeli se amplasează răspândit prin cultură, mai ales în apropierea intrărilor, dar pot fi așezate și vertical pe pereții serelor sau solariilor. Se mai pot improviza capcane cu apă și ulei + momeli feromonice astfel: în tăvi mari răspândite prin cultură se pune apă amestecată cu ulei iar deasupra acestora se pun cutiile cu momeli feromonice. Este bine și să aprindeți lumina în sere sau solarii cu 3 – 4 ore înainte de răsăritul soarelui pentru a scurta timpul de lucru, atac al larvelor și deci a reduce virulența acestora.

Măsurile agrotehnice și mijloacele biologice trebuie completate cu tratamente chimice, alopate – folosind următoarele produse: ACETAMIPRID, AFFIRM, ALVERDE,  CLORANTRANILIPROL, CORAGEN, DEFFORT, KOMIDOR 200 S L,  SILWET GOLDTARSO, TIAMETOXAM, TUTAFORT B,  VELWET S L,  VOLIAM NATUREVO, VOLIAM TARSO  etc, singure, dar mai bine asociate câte două, fără a efectua două tratamente consecutive cu același produs, sau amestec de produse, pentru a preveni inducerea  rezistenței dăunătorului  la tratamentele chimice. 

Acest dăunător (Tuta absoluta) este extrem de periculos, deci se impune luarea măsurilor de protecție de îndată ce a fost semnalată prezența lui, dar mai ales de respectat timpul de repaus după tratamente impus de fabricant  până  la darea  în consum a  fructelor. 

Autor: ing. Ion Velici 

 

Picture of Liliana Postica
Liliana Postica

 NOTĂ  Imaginile folosite au caracter ilustrativ. Unele sunt preluate de pe internet si pot sa nu se identifice cu momentul sau subiectul ori sa nu reflecte exact realitatea articolului.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

 ATENȚIE!  orice comentariu trebuie aprobat de un moderator, de aceea pot apărea întârzieri în publicarea lor. Ne rezervăm dreptul de a respinge sau a șterge parțial acele comentarii care nu respectă o conduită civilizată sau sunt contrare normelor legale de comunicare în spațiul public.

  CELE MAI COMENTATE ARTICOLE  

PUBLICITATE

© AGRO TV 2025 | Toate drepturile rezervate | Este interzisă reproducerea integrală sau parțială, ori distribuirea conținutului, fără menționarea sursei.

Hide picture