Turcia acuzată că achiziționează grâu ucrainean „furat” de Rusia

„Rusia fură fără rușine cereale din Ucraina și le exportă din Crimeea în străinătate, în special în Turcia”, a denunțat Ambasadorul Ucrainei la Ankara, Vasyl Bodnar, într-un mesaj pe Twitter. „Am cerut ajutorul Turciei pentru a rezolva problema”, a adaugat el.

Reprezentantul  Kievului, care a vorbit cu ocazia celei de-a 100-a zile a invaziei țării sale de către Rusia, a întocmit o evaluare generală a pierderilor suferite de țara sa și a pagubelor produse de armata rusă. Ucraina era pe cale să devină al treilea cel mai mare exportator de grâu din lume și a reprezentat singură jumătate din comerțul mondial cu semințe și ulei de floarea soarelui.

Turcia este văzută ca un aliat al Ucrainei căreia îi furnizează drone de luptă, însă Ankara are grijă să mențină o poziție neutră față de Rusia, de care depinde pentru aprovizionarea cu energie și cereale.

La cererea Națiunilor Unite, Ankara a oferit asistența pentru a securiza coridoarele maritime care să permită exportul de cereale ucrainene. Ministrul rus de externe, Serghei Lavrov, urmează să ajungă miercuri, 8 iunie 2022, în Turcia pentru a discuta despre aceasta situatie.

În fiecare lună, Kiev a exportat 12% din grâul mondial, 15% din porumb și 50% din uleiul de floarea soarelui.

Din cauza blocării porturilor ucrainene de către Marina Rusă au crescut prețurilor pe piețele agricole ceea ce prezintă un risc serios de foamete în țările care depind de acestea, în special în Africa şi Orientul Mijlociu.

Imaginile folosite sunt pur ilustrative. Unele sunt preluate de pe internet si pot sa nu se identifice cu momentul sau subiectul ori sa nu reflecte exact realitatea articolului.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Cele mai citite articole