Țurcana a fost și anul acesta Regina Munților

Localitatea Costești, din județul Hunedoara, a fost gazda ediției cu numărul 12 a manifestării “Țurcana – Regina Munților”.
img-20160925-wa0001-2
Asociația Județeană a Crescătorilor de Ovine “Dacia” Hunedoara și Primăria comunei Orăștioara de Sus au fost gazdele a mii de oameni care la sfârșitul săptămânii trecute au participat la festivalul “Țurcana – Regina Munților”, dedicat tradițiilor populare și oieritului.
Evenimentul s-a vrut a fi una dintre cele mai importante manifestări agricole de la noi din țară. Au existat peste 160 de standuri, fiind expuse aproximativ o mie de oi. Din program nu a lipsit un simpozion, însă publicul a avut parte și de reprezentații artistice din partea unor nume grele precum Puiu Codreanu, Andreea Voica, Vionelia Băluse, Niculina Stoican, Elena Merisoreanu, Lena Miclăus, Bogdan Cioranu, Codruța Rodean, Valerică Ianosi Marian, Aida Busuioc, Doinel Hindorean și Bogdan Radu Daniel la saxofon.
O astfel de manifestare este o pârghie de promovare pentru noi, făcandu-ne cunoscute meleagurile dacice. Am avut participanți din tot județul, dar și mulți vizitatori de prin tară, veniți pentru a admira exponatele. Nu se vând pe loc animalele, nu asta se practică în cadrul acțiunii, ci se schimbă datele de contact între crescători și posibili cumpărători. Cei interesați au avut prilejul să-și petreacă duminica la noi în comună, admirând cele mai frumoase exemplare de oi din rasa Turcană și delectându-se cu muzică bună. Ne bucurăm că am ajuns la cea de-a 12-a ediție și că acțiunea și-a creat un renume. Nici nu încape indoială că o vom duce mai departe”, a apreciat Vasile Marian Inăsescu, primarul din Orăștioara de Sus.
Cei care au avut ocazia să participle la festivalul “Țurcana – Regina Muntilor” au putut vedea îndeaproape ciobănești mioritici, măgari și au putut cumpăra caș, brânză telemea sau de burduf, unt sau sloi de oaie de cea mai bună calitate. Gurmanzii s-au delectate cu balmoș și tocană de oaie.
De la manifestarea de la Costești nu au lipsit ministrul Achim Irimescu și Daniel Botănoiu, secretar de stat în cadrul MADR. “Succesul acestei sărbători este meritul crescătorilor de ovine, a căror muncă nu este deloc usoară, a oamenilor care fac această meserie cu mare drag și cu multă pricepere. Țurcana, cea mai cunoscută rasă de oi din România, este preferată de ciobani grație rezistenței și adaptabilitătii sporite a efectivelor, precum și a aptitudinilor productive. Datorită conformației corporale alungite, specifică ovinelor care sunt crescute pentru lană, lapte și carne, oile țurcane sunt foarte căutate. Am fost prezenți la eveniment, la fel ca și în anii trecuți, deoarece este un bun prilej de interacționare și totodată, de stabilire a unor noi conexiuni”, a spus Călin Petru Marian, directorul Camerei Agricole Județene Hunedoara, pentru Mesagerul Hunedorean.

Imaginile folosite sunt pur ilustrative. Unele sunt preluate de pe internet si pot sa nu se identifice cu momentul sau subiectul ori sa nu reflecte exact realitatea articolului.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Cele mai citite articole