18 ianuarie 2022 - 01:22

Tulcenii se mândresc cu rețeta de salată cu icre de știucă – produs recunoscut de UE

România are încă un preparat culinar unic în Europa și recunoscut ca produs cu Indicație Geografică Protejată! A fost publicat în Jurnalul Oficial al Uniunii Europene Regulamentul de punere în aplicare al Comisiei Europene din data de 28 mai 2021, în cadrul căruia Salata cu icre de știucă de Tulceaa fost înregistrat ca produs cu Indicație Geografică Protejată, a anunțat Ministerul Agriculturii și Dezvoltării Rurale.

Produsul „Salată cu icre de știucă de Tulcea” – Indicație Geografică Protejată este o cremă pe bază de ulei de floarea-soarelui, de culoare alb-gălbuie. Este obligatoriu ca în prepararea salatei să se utilizeze minimum 29% icre, din care cel puțin 15% sunt icre de știucă sărate cu bobul întreg și maximum 14% icre de pește deltaic sărat, în amestec cu apă carbogazoasă și zeamă de lămâie.

Aspectul produsului este conferit de consistența cremoasă și omogenă, în care se disting boabele întregi de icre de știucă. Unul dintre cele mai importante aspecte care reflectă unicitatea acestui preparat este că, pentru obținerea lui, nu se utilizează aditivi alimentari de sinteză. Dimpotrivă, „salata cu icre de știucă de Tulcea” este un produs care reprezintă tradiția locală de prelucrare a peștelui, iar metoda de preparare a acesteia este specifică ariei geografice.

Elementele menționate au creat premisele unei dezvoltări deosebite a tradițiilor pescărești și asigură legătura dintre caracteristicile produsului și condițiile naturale din aria geografică, respectiv Delta Dunării, care au condus la obținerea Indicației Geografice Protejate pentru „Salata cu icre de știucă de Tulcea.