17 ianuarie 2022 - 11:02

Tuberoza de Hoghilag, prima floare din România protejată la nivel european

Tuberoza de Hoghilag va fi prima floare din România şi a treia din Europa protejată la nivel european.

Producătorii din comuna Hoghilag, judeţul Sibiu, vor depune la Ministerul Agriculturii, pe 7 august, documentaţia pentru evaluare în vederea obţinerii din partea Comisiei Europene (CE) a Indicaţiei Geografice Protejate (IGP), informează AGERPRES.

„În acest an, la Festivalul Tuberozelor, organizat în zilele de 7-8 august la Hoghilag, grupul aplicant – Asociaţia „Centrul de Excelenţă pentru Promovarea Comunei Hoghilag” va depune la Ministerul Agriculturii documentaţia pentru Tuberoza de Hoghilag – Indicaţie Geografică Protejată spre evaluare şi completare, dacă este cazul, pentru trimiterea dosarului la Comisia Europeană. Asociaţia şi-a propus să înregistreze produsul în Jurnalul Oficial al Uniunii Europene şi să-i reprezinte pe toţi cultivatorii de tuberoze din Hoghilag. Arealul geografic stabilit este întreg teritoriul UAT – Comuna Hoghilag”, a declarat consultantul agricol pe indicaţii geografice şi fonduri europene, Ionuţ Diaconeasa.

Doar două flori mai sunt înregistrate în prezent la Comisia Europeană în registrul indicaţiilor geografice: Azaleea de Gent din Belgia şi Trandafirul de Szoregy din Ungaria.

„Proiectul Tuberoza de Hoghilag – IGP este un proiect matur, complex şi complet al unei frumoase comunităţi de pe colinele Transilvaniei care a ales să-şi valorifice la maximum pentru dezvoltare notorietatea florilor specifice zonei şi denumirea neoficială dar cunoscută de toată lumea ca şi Tărâmul Tuberozelor. Avantajele pentru producători în urma certificării calităţii unui produs cu IGP sunt multiple: notoritate la nivelul UE, măsuri de finanţare dedicate naţionale şi europene, plus valoare pentru comunitate, oferind totodată dezvoltare pe mai multe axe – economic, turistic şi cultural”, susţine Ionuţ Diaconeasa.

Expertul arată că după depunerea documentaţiei la MADR, urmează procedura de evaluare a conformităţii dosarului de înregistrare, apoi o perioadă de opoziţie naţională de 60 de zile, după care produsul devine automat protejat pe teritoriul României până la înregistrarea acestuia la Comisia Europeană.

După o nouă evaluare la nivelul CE, urmează o perioadă de opoziţie europeană de 90 de zile și apoi, în sfîrșit, are loc înregistrarea şi publicarea în Jurnalul Oficial al UE.

Originară din Mexic, tuberoza a fost cultivată la Hoghilag prima dată de către etnicii sași, în perioada interbelică. După ce o lungă perioadă doar au întreţinut culturile saşilor, românii din zonă au început să îşi procure bulbi şi să îşi înfiinţeze propriile plantaţii abia după revoluție.

În România, tuberoza se mai cultivă în judeţul Prahova și prin zona Banatului, dar izolat.

Tuberoza de Hoghilag are o poveste interesantă, pe care primarul comunei, Nicu Lazăr, o relatează cu mândrie.

tuberoza de Hoghilag
La Hoghilag, aproximativ 200.000 de tuberoze sunt cultivate pe o suprafaţă de patru hectare. Fotografiile din acest material fac parte din arhiva personală a primarului comunei Hoghilag, Nicu Lazăr

„De foarte mult timp, din perioada interbelică, Hoghilagul a devenit un Tărâm al Tuberozelor, dar nu a fost promovat acest vector de notorietate extraordinar pentru comunitate. În urmă cu peste 30 de ani, doar saşii cultivau aceste flori speciale, în scop comercial, pentru a-şi completa veniturile. Erau foarte fermi în păstrarea materialului săditor, nu voiau să le dea românilor niciun singur bulb. Cei care munceau la câmp erau controlaţi în buzunare când plecau la sfârşitul zilei. După revoluţie, când a fost un exod masiv al saşilor în Germania, unul dintre ultimii saşi din localitate s-a dus la un român, i-a dat o punguţă cu bulbi şi i-a zis: «Poftim un pumn de pământ sau un bulgăre de aur! De tine depinde !» Se vede acum că românii au ştiut să îl transforme în aur”, a povestit Nicu Lazăr.

Ceea ce face atât de specială tuberoza de Hoghilag prin comparație cu cele cultivate în Oland este parfumul inconfundabil, pătrunzător şi delicat al florilor. Acesta este rezultatul tehnologiei de cultivare proprii, transmise odată cu bulbii ca material săditor din generaţie în generaţie.

tuberoza de Hoghilag
Tuberozele sunt folosite cu succes în orice aranjament floral

Tuberozele înfloresc o dată la 3 ani, motiv pentru care cultivatorii au înfiinţat trei generaţii active de cultură pe fiecare plantaţie, pentru a avea flori în fiecare an. Pentru că planta nu rezistă la condiţiile de ger şi sol îngheţat, bulbii se scot în fiecare toamnă, se păstrează în condiţii de temperatură şi atmosferă controlate, căldură şi umiditate în aer, şi se replantează primăvara. Perioada de înflorire este iulie-septembrie sau chiar octombrie, la tuberozele cultivate în spaţii protejate.

La Hoghilag sunt aproximativ 40 de cultivatori de tuberoze, dar doar jumătate dintre ei le cultivă intensiv, în scop comercial. Aproximativ 200.000 de tuberoze sunt cultivate pe o suprafaţă de patru hectare în acest areal, în grădini şi spaţii protejate. Producătorii îşi fac singuri materialul săditor din bulbi şi bulbili (bulbi mai mici formaţi pe lângă bulbul-mamă sau pe tulpina plantei – n.r.).

Din păcate, localnicii nu sunt organizaţi astfel încât să poată atrage un investitor capabil să aducă o tehnologie de extragere a preţiosului ulei de tuberoze, folosit pentru producerea unor parfumuri celebre.

„Nu există deocamdată interes din partea unor investitori, pentru că producătorii nu au fost organizaţi, au vândut doar la comercianţi pentru revânzare în pieţe şi la evenimente. În prezent, unul din cultivatori a început printr-o metodă proprie să fabrice săpunuri şi lumânări cu arome de tuberoze”, spune consultantul agricol Ionuț Diaconeasa.

Potrivit studiilor de specialitate, pentru a obţine un kilogram de ulei de tuberoze este necesară aproximativ o tonă de flori.