Tuberculoza bovină face ravagii! 8 focare și peste 100 de animale sacrificate într-un singur județ!

Tuberculoza bovină este noua amenințare cu care se confruntă crescătorii de vaci. Potrivit Direcţiei Sanitare Veterinare şi pentru Siguranţa Alimentelor (DSVSA), doar la nivelul județului Buzău sunt active nu mai puțin de opt focare de tuberculoză bovină, fiind necesară sacrificarea a peste 100 de animale, transmite AGERPRES.

Reprezentanții DSVSA Buzău spun că o parte dintre aceste focare sunt active încă din anul 2022.

„La nivelul judeţului Buzău sunt active un număr de 8 focare de TBC, tuberculoză bovină, respectiv două focare de leuzcoză. Animale bolnave de TBC, sunt peste 100 de capete, vorbim despre o fermă în UAT Amaru şi 7 exploataţii nonprofesionale de pe raza UAT Pogoanele. Aceste focare se sting mai greu în sensul că trebuie să fie efectuate două testări la întreg efectivul de animale, la interval de minim 6 luni. O parte dintre focare sunt de anul trecut, o parte de anul acesta. Toate animalele au fost sacrificate, proprietarii îşi recuperează banii după ce sunt abatorizate”, au precizat reprezentanții DSVSA Buzău. 

De asemenea, la nivelul județului a fost identificat în luna august și un focar de pestă porcină africană, într-o exploataţie nonprofesională. Inspectorii veterinari desfăşoară anchete la acest moment pentru a stabili dacă poate fi declarat închis.

„La această dată, pe raza judeţului Buzău evoluează un singur focar de pestă porcină africană, în Unitatea Administrativ Teritorială (UAT) Pogoanele. El a fost înregistrat în luna august 2023, dacă în această săptămână nu vor apărea şi alte focare, va fi stins ca urmare a întrunirii tuturor condiţiilor, respectiv a recoltării probelor de sânge din zona de supraveghere şi protecţie a focarului. Focarul a apărut într-o exploataţie nonprofesională, fiind vorba despre două suine. Supraveghem cu atenţie starea de sănătate a animalelor cât şi a oamenilor prin verificarea produselor ajunse în galantare”, a declarat purtătorul de cuvânt al DSVSA Buzău, Iulian Moca.

Imaginile folosite sunt pur ilustrative. Unele sunt preluate de pe internet si pot sa nu se identifice cu momentul sau subiectul ori sa nu reflecte exact realitatea articolului.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Cele mai citite articole