Canicula este un tovarăș nedorit, care strică, în ultimii ani, planurile agricultorilor. Tocmai de aceea, unii fermieri mai cu spirit de inițiativă au căutat soluții fie pentru a iriga, fie pentru a menține o cantitate cât mai mare de apă la rădăcina plantelor.
Printre aceștia se află însă chiar adevărați luptători, care caută cu înverșunare noi metode care să îi ajute își poată amortiza, după desfacerea producției, cheltuielile făcute de la înființarea culturilor până la recoltat.
Un astfel de fermier iscusit este și Victor Dorobanțu, care are o cultură bio de mur, în comuna Dârmănești, județul Argeș. După experiența anilor anteriori, care au fost săraci în precipitații, atât primăvara, cât mai ales vara, și-a săpat pe terenul propriu un lac unde stochează bruma de apă. De acolo își poate alimenta sistemul de picurare, chiar dacă nu se înregistrează precipitații.
Dincolo de aceasta, a suprimat sau a redus substanțial lucrările de frezare a solului printre rânduri și, astfel, a reușit să păstreze procentul de umiditate din sol.
„Altă soluție care și-a dovedit utilitatea a fost aceea că am renunțat să mai îndepartez total buruienile din jurul butașilor de mur. Multe dintre ele, în special cele târâtoare, apără de canicula și umbresc rădăcinile, ceea ce împiedică, de asemenea, uscarea solului”, a explicat fermierul
„Trucurile” sale au dat roade, pentru că în felul acesta a reusit să salveze fructele și să obțină recolta pe care mizase la începutul anului agricol. Ba chiar, în final, a avut o recoltă mai bogată decât în anii anteriori, pe care a reușit să o contracteze în totalitate, la un preț motivant.