6 iulie 2022 - 17:11

TRION, noua legendă a companiei CLAAS pentru combinele de recoltat de clasă medie, este disponibilă în România

CLAAS a lansat joi, 5 august, noul model de combine de recoltat TRION, prin care stabilește noi standarde în clasa de performanță a combinelor de dimensiuni medii.

Lansarea a avut loc concomitent în mai multe țări, la exact 50 de ani de la intrarea pe piață, în 1971, a unei alte combine-legendă din istoria companiei CLAAS – Dominator 80. Pentru evenimentul de acum din România a fost ales spațiul generos oferit de Lagoo Snagov.

Odată cu lansarea a 20 de noi combine de recoltat din seria TRION, CLAAS încheie reînnoirea a aproape întregii game de combine de recoltat a companiei, o inițiativă începută în 2019.

- Publicitate -

Important de reținut este că toate modelele TRION sunt disponibile în configuratorul de produse CLAAS pentru piețele europene, inclusiv pentru România, și pot fi comandate începând cu anul de recoltare 2022. Dar să vedem ce recomandă noua serie de combine de recoltat TRION, pe care compania germană speră să o transforme într-o nouă legendă.TRION

Inițiată ca urmare a numeroaselor discuții aprofundate cu clienții, dezvoltat îndeaproape cu fermieri, furnizori de servicii și distribuitori din regiunile agricole cheie ale lumii și perfecționată cu expertiza inginerilor de cercetare și dezvoltare CLAAS, noua serie de combine TRION este destinată segmentelor de clienți care variază de la ferme tradiționale de familie la fermele mari, orientate spre performanță și furnizorii de servicii, care necesită tehnologie superioară.

Fie că este vorba de îndeplinirea cerințelor fermelor cu o suprafață de 200 de hectare sau a fermelor cu o suprafață anuală combinată de 1.000 de hectare, fie că recoltele sunt de grâu, rapiță, porumb, soia sau orez, fie că terenul este unul deluros sau perfect plan, obiectivul companiei este de a oferi eficiență maximă de treierat și operare ușoară, într-o combinație orientată către client pentru fiecare fermă și orice condiții.

Astfel, CLAAS oferă, prin noua sa serie de combine agricole de clasă medie, dezvoltată sub motto-ul „TRION – Fits your farm” („TRION – Se potrivește fermei tale”), o multitudine de variante și caracteristici nemaiîntâlnite în această clasă de utilaje.

Adaptabilitate, performanță, precizie și fiabilitate

Prin ce va reiuși modelul TRION să îndeplinească gama extrem de largă de cerințe ale clienților din întreaga lume? Reprezentanții CLAAS spun că este vorba de patru atribute esențiale care fac din TRION alegerea potrivită.

În primul rând, este vorba despre un nivel ridicat de adaptabilitate la cerințele fermei individuale și la cultura specifică, în timpul recoltei, cu schimbări rapide, ușoare și fără scule ale tipului de material recoltat și un număr mare de tipuri de hedere, cu lățimi de până la 12 m sau 12 rânduri. În plus, noua serie este de neegalat în privința gradului de individualizare a specificațiilor cabinei și a caracteristicilor de confort, precum și a transmisiei și a sistemului de antrenare.

Un alt atribut este performanța modelului TRION în toate condițiile de recoltare conferită de tehnologia de treierat APS cu eficiență dovedită, cu sistemul de curățare JETSTREAM, un buncăr pentru cereale de dimensiuni mari și ratele mari de descărcare. Toate acestea sunt închegate într-un ansamblu de acționare simplu, eficient și cu întreținere redusă, combinat cu tehnologia inteligentă a motorului cu DYNAMIC POWER, care menține consumul de carburant la un nivel minim.

Precizia este un alt atribut al modelului TRION, rezultând din utilizarea celor mai noi tehnologii și sisteme de asistență, cum ar fi CEMOS AUTOMATIC pentru recoltare automată, care ajută la obținerea de performanțe optimizate și asigurarea unui nivel ridicat de confort al operatorului, indiferent de dimensiunea fermei.

Nu în ultimul rând este de reținut fiabilitatea modelului TRION, care a fost asigurată de un program de testare la nivel mondial. Astfel, lucrările de întreținere simple, combinate cu un ansamblu de acționare fiabil, intervale mai mari de întreținere și o monitorizare excelentă a stării acționării economisesc timp și fac costurile mai previzibile pentru client.

TRION dispune, de asemenea, de o gamă largă de utilaje cu roți, prin modelele TERRA TRAC și MONTANA, dar și de un portofoliu extins de combinații de hedere, care permit fiecărei ferme, indiferent de profilul său operațional, să facă alegerea corectă, fără compromisuri.

Două concepte de separare, trei serii de modele

Datorită varietății fără precedent a utilajelor care alcătuiesc noua serie de modele TRION, CLAAS poate acoperi segmentul de la 258 CP cu cinci scuturători până la combine de recoltat hibride de 435 CP cu rotor dublu. Cele 20 de modele noi dispun de multe sisteme de asistență de ultimă generație, oferă un nivel foarte ridicat de confort la conducere și ușurință în utilizare și sunt extrem de eficiente.TRION

În esență, gama TRION cuprinde trei serii de modele, cu combine de recoltat cu scuturători și combine de recoltat hibride și două lățimi ale canalului de treierat, toate echipate cu o nouă cabină premium:

  • TRION 500 cu 5 scuturători și sistem de treierat APS WALKER; lățime canal de 1.420
  • TRION 600 cu 6 scuturători și sistem de treierat APS WALKER; lățime canal de 1.700 mm
  • TRION 700 cu sistem de treierat APS HYBRID (TRION 710 – 730 cu rotor unic ROTO PLUS, TRION 750 cu rotor dublu ROTO PLUS); lățime canal de 1.420 mm

Separarea primară pentru toate modelele TRION este realizată de unitatea de treierat APS cu un accelerator de pre-separare (diametru de 450 mm) și o tobă de batere de mari dimensiuni (diametru de 600 mm), care asigură un flux constant de material recoltat și permite funcționarea susținută pe parcursul zilelor lungi de lucru. Astfel, aproximativ 90% din boabe sunt preluate cu ușurință din materialul recoltat în această etapă inițială, conform reprezentanților CLAAS.

Separarea secundară pentru TRION 500 și TRION 600 este realizată de cinci sau șase scuturători cu suprafețele de separare respective, de 7,48 și 6,25 m2. Aceste modele sunt echipate în mod standard cu MULTIFINGER SEPARATION SYSTEM (MSS), care afânează în mod uniform masa de paie, crescând astfel semnificativ performanța de separare, mai ales atunci când este vorba de un nivel ridicat de umiditate a paielor sau de plante spontane. Separarea secundară atât pentru TRION 720, cât și pentru TRION 730 este gestionată de un singur rotor. În schimb, vârful de lance al seriei de modele, TRION 750, folosește rotoare duble pentru separarea secundară. Pentru toate modelele TRION cu APS HYBRID și ROTO PLUS, turația rotoarelor este continuu variabilă și poate fi setată independent de viteza unității de treierat APS, din confortul cabinei.

Curățare JET STREAM cu sistem de nivelare 3D/4D

Toate modelele TRION sunt echipate cu un sistem de curățare JET STREAM extrem de eficient, cu turbine de ventilație, variator hidraulic pentru turația ventilatorului și prima treaptă dublu ventilată pentru a asigura pre-curățarea. Sitele superioare și inferioare au o suprafață totală combinată de 5,1 m2 pentru TRION 500 și TRION 700, respectiv de 5,8 m2 pentru TRION 600. Datorită curățării 3D cu control transversal activ, performanța completă de curățare este menținută și pe pantele cu o înclinare de până la 20 %. În timpul treieratului la deal și la vale, AUTO SLOPE reglează automat turația ventilatorului. În ceea ce privește modelul TRION 700, sistemul opțional de curățare 4D asigură, de asemenea, performanțe constante la operarea pe pante.

Sistemele de asistență CEMOS îndeplinesc cerințele individuale

Toate modelele TRION pot fi echipate, după cum este necesar, cu diferite sisteme automate și de asistență pentru operator din gamele CEMOS AUTOMATIC și CEMOS DIALOG, care nu numai că îmbunătățesc performanța, ci și optimizează eficiența și calitatea treieratului, reducând în același timp volumul de muncă al operatorului.

  • AUTO CROP FLOW identifică vârfurile de sarcină în etapele de separare primară și secundară, precum și la nivel de motor și reduce fluxul de material recoltat din unitatea de treierat, dacă este necesar.
  • CRUISE PILOT preia controlul automat al vitezei de deplasare în conformitate cu unul dintre cele trei moduri preselectate: Tempomat pentru o viteză constantă de deplasare, Randament constant pentru sarcina constantă a tuturor ansamblurilor cheie, chiar și în cazul schimbării drastice a condițiilor de recoltare, și Randament maxim cu monitorizarea pierderilor pentru un proces optim de treierat, la limita de performanță a utilajului.
  • AUTO SLOPE: reglează turația ventilatorului turbinei pe baza înclinării longitudinale a utilajului TRION pe pante, astfel încât performanța de curățare să rămână stabilă.
  • CEMOS AUTO CLEANING: turația ventilatorului și deschiderile din sita superioară și inferioară sunt ajustate automat în funcție de schimbarea condițiilor de treierat.
  • CEMOS AUTO THRESHING: distanța contrabătătorului și turația unității de treierat APS sunt reglate automat în funcție de condițiile de treierat.
  • CEMOS AUTO SEPARATION: această funcție a modelului TRION cu APS HYBRID reglează automat turația rotorului și poziția clapetelor rotorului în funcție de condițiile de recoltare în schimbare.

Buncăr de boabe de 12.000 l, cu o rată de descărcare de 130 l/s

Debitele ridicate necesită performanțe pe măsură, atunci când vine vorba de descărcare, și, de asemenea, necesită buncăre mari de boabe. Capacitățile buncărelor de boabe de 8.000, 9.000, 10.500, 11.000 sau 12.000 litri variază în funcție de model și versiune. Viteza de descărcare variază de la 90 la 130 l/s.TRION

Disponibilă ca opțiune, PROFI CAM oferă o vedere directă, cu unghi larg spre remorcă sau autovehiculul de transport și astfel îi permite operatorului să gestioneze procesul de descărcare cu o anticipare și o precizie și mai mari. Un canal opțional pivotant, care poate fi reglat prin intermediul manetei multifuncționale CMOTION face posibilă descărcarea extrem de precisă, chiar și în timpul deplasării.

Tocătoare de paie robuste

Dacă paiele trebuie să rămână pe câmp, tocătoarele și împrăștietoarele de paie disponibile pot fi utilizate pentru o operațiune excelentă. Ca alternativă la unitatea obișnuită STANDARD CUT, care are 52 de cuțite pentru TRION 400 și 700 cu canal îngust de treierat și 64 de cuțite pentru TRION 600 cu canal larg de treierat, modelele TRION pot fi echipate cu tocătoare de paie SPECIAL CUT cu 72, respectiv 88 de cuțite. Lățimea și direcția de împrăștiere pot fi reglate manual sau, opțional, electric prin CEBIS.TRION

Motoare noi cu consum redus și rezervoare de până la 1.000 de litri

Toate cele patru serii de modele TRION sunt acționate de ultima generație de motoare cu șase cilindri Cummins: seria TRION 500, precum și TRION 640 sunt echipate cu motorul Cummins B6.7, care îndeplinește standardul Stage V și are o capacitate cilindrică de 6,7 l, în timp ce seriile TRION 650, TRION 660 și TRION 700 sunt acționate de motoarele Cummins L9, Stage V, cu o capacitate cilindrică 8,9 l. Turația nominală a motorului cu injecție common-rail este de doar 1.900 rpm, cu o deplasare rutieră silențioasă și economie de carburant la 1.650 rpm.

Mai mult, toate motoarele sunt echipate cu sistemul de adaptare automată a puterii DYNAMIC POWER. Dacă nu este necesară o funcționare a motorului la putere maximă, de exemplu, pentru depunerea materialului pentru brazdă, unitatea de comandă a motorului reduce puterea – și, prin urmare, cantitatea de carburant diesel injectat – la nivelul necesar. Acest sistem de control inteligent este capabil să reducă până la 10% din costurile de carburant. Adăugați la aceasta efectul turațiilor reduse ale motorului și este clar că, și din punct de vedere al eficienței, modelele TRION sunt tot ceea ce ne-am putea aștepta de la combinele de recoltat CLAAS.

Modelele TRION 500 și TRION 600 au o capacitate a rezervorului de 600 și respectiv 800 l, în timp ce modelul TRION 700 poate dispune de un rezervor de carburant de 800 sau 1.000 l. În funcție de model, pot fi montate rezervoare de 80 sau 100 l de AdBlue pentru sistemul de control al emisiilor.

Șase versiuni MONTANA și TERRA TRAC

Disponibilitatea modelelor cu compensare a pantelor laterale MONTANA și sistem de șenile TERRA TRAC este mai mare decât niciodată pentru seria TRION.

Șasiul utilajelor TRION MONTANA este capabil să compenseze pante laterale cu o înclinare de până la 18% și pante longitudinale cu o înclinare de până la 6%. În plus, utilajele TRION MONTANA au tracțiune integrală POWER TRAC, AUTO SLOPE pentru a gestiona performanțele de curățare pe pante și un diferențial blocabil opțional, care poate fi acționat electric pentru roțile din față. Pentru toate tipurile de transmisie există două trepte pentru fiecare dintre cele două intervale de turații.TRION

Sistemul de șenile TERRA TRAC asigură trei lățimi: de la 635 mm la 890 mm, disponibile pentru șase modele din noua serie TRION, printre care modelul TRION 530 TERRA TRAC cu cinci scuturători. Acesta din urmă, la fel ca TRION 700 TERRA TRAC, păstrează o lățime exterioară de 3,29 m atunci când se deplasează pe șenile înguste și în limita a 3,49 m pe șenile de 735 mm.

Seria 600 a modelelor TRION TERRA TRAC are o lățime exterioară de 3,49 m, cu șenile de 635 mm.TRION

Toate modelele TERRA TRAC, ca și utilajele cu roți, sunt capabile să se deplaseze cu până la 30 km/h.

O gamă variată de accesorii frontale montate din fabrică

Modelele TRION pot fi combinate cu un număr mare de accesorii frontale CLAAS. În plus față de hederele CERIO cu platformă fixă, gama include hedere VARIO, hedere CONVIO și hedere pliabile. Pentru culturile de talie mică, precum mazărea sau soia, gama cuprinde seria MAXFLEX cu melc de alimentare și heder cu bandă CONVIO FLEX, ambele având o platformă flexibilă. Gama de hedere este completată de implementele frontale CORIO și CORIO CONSPEED pentru porumb, precum și SUNSPEED pentru operațiunea de treierat floarea-soarelui.

Carcasa sistemului de alimentare poate fi furnizată fie cu un unghi de tăiere fix, fie cu un unghi de tăiere reglabil mecanic, fie cu un unghi de tăiere reglabil hidraulic de pe scaunul operatorului.

De asemenea, este posibil să comandați un transportor cu bandă ca alternativă la transportorul cu lanț. Pe lângă funcționarea mai lină și mai liniștită, transportoarele cu bandă au o durată de viață mai mare și necesită mai puțină întreținere.TRION

Totodată, clienții au posibilitatea de a alege o rolă de ghidare deschisă sau închisă. Inversarea hidraulică a implementului frontal este disponibilă standard, la fel ca noua funcție de „alimentare lentă”.

Cabina, un spectacol de design avansat ce cuprinde cele mai recente tehnologii

Noua cabină a seriei TRION este mai mult decât spectaculoasă. Oferă mai mult spațiu, în special pentru cap și pentru picioare, și poate fi echipată cu un scaun opțional îmbrăcat în piele, care se rotește la 30 de grade pe ambele părți, pentru o poziție de ședere optimă în orice moment. Suporturile pentru picioare opționale permit operatorului o serie de poziții relaxante pentru lucru.TRION

Un parbriz mai mare și geamurile laterale cu montanți A, mai înguști, oferă o vizibilitate excelentă asupra implementului frontal și a împrejurimilor.TRION

Totodată, terminalul CEBIS de 12 inch cu ecran HD de înaltă rezoluție și contrast ridicat asigură o lizibilitate remarcabilă în toate condițiile de lumină și oferă trei zone de afișare principale, care pot fi reglate individual.TRION

CEMOS DIALOG și CEMOS AUTOMATIC sunt acum integrate în CEBIS. Terminalul poate fi operat prin intermediul ecranului tactil și al butoanelor rotative. De asemenea, este posibil să accesați toate unitățile de treierat și setările de curățare prin intermediul butoanelor de acces direct din dreapta cotierei.

Terminalul CEBIS și cotiera pot fi reglate independent, pentru a oferi un răspuns ergonomic optim la nevoile operatorului.

Și cu ajutorul manetei multifuncționale CMOTION, care este disponibilă ca alternativă la maneta de comandă standard, operatorul are întotdeauna la îndemână funcțiile cheie pentru un răspuns rapid, inclusiv până la șapte setări preferate, programabile individual.

Un compartiment frigorific de 30 de litri, un pachet opțional de iluminare LED pe 360 de grade și un ștergător de parbriz pe 360 de grade completează pachetul cuprinzător de dotări.

Patru sisteme de direcție și noul CEMIS 1200

Clienții au de ales între patru sisteme de direcție automată.

LASER PILOT virează folosind marginea din stânga a culturii ca punct de referință.

FIELD SCANNER este montat pe acoperișul cabinei și ghidează TRION prin detectarea optică a marginilor recoltei (posibil la stânga și la dreapta) și a cărărilor.

În timpul recoltării porumbului, TRION este ghidat prin intermediul AUTO PILOT de pe culegătoarele CORIO și CORIO CONSPEED.

A patra opțiune este GPS PILOT cu navigare prin satelit. Noul terminal CEMIS 1200 cu ecran de 12 inch este disponibil pentru această funcție. Oferă vizualizări 2D și 3D, gestionarea sarcinilor online și documentație cu export de date prin TELEMATICS sau stick USB, cartografiere în timp real a randamentului și afișare a datelor privind randamentul.TRION

CLAAS – o companie de mare clasă

CLAAS (http://www.claas-group.com) este o afacere de familie fondată în anul 1913 şi unul dintre cei mai importanţi producători de tehnologie agricolă la nivel global. Compania, cu sediul în Harsewinkel, Germania, este lider pe piața europeană de combine de recoltat. CLAAS este lider mondial în ceea ce priveşte un alt mare grup de produse, combinele autopropulsate de recoltat furaje.

Totodată, CLAAS este un nume de referinţă de top la nivel mondial în tehnologia agricolă, în domeniul tractoarelor, preselor de balotat şi al utilajelor agricole de recoltat furaje verzi.

CLAAS are peste 11.400 de angajați la nivel mondial și a raportat o cifră de afaceri de 4,04 miliarde de euro în anul fiscal 2020.

Imaginile folosite sunt pur ilustrative. Unele sunt preluate de pe internet si pot sa nu se identifice cu momentul sau subiectul ori sa nu reflecte exact realitatea articolului.