26 septembrie 2021 - 00:22

Trifoiul alb poate aduce fermierilor multiple beneficii

Trifoiul alb în pajiști oferă multe beneficii fermierilor, inclusiv înlocuirea azotului ca îngrășământ, ceea ce va reduce substanțial emisiile de gaze cu efect de seră (GES) și amoniac provenite din producția de pe pășuni.

Trifoiul alb crește din primăvară până în vară, în general până în august – septembrie.

Beneficiile trifoiului alb tind să apară începând cu luna mai, odată cu dezvoltarea și înmulțirea acestuia. Principalele beneficii ale includerii trifoiului alb în iarbă sunt:

  • Calitate crescută a ierburilor în comparație cu pășunile numai cu iarbă, în lunile de vară;
  • Creșterea aportului de substanță uscată vara și toamna;
  • Producție mai mare de lapte și creștere în greutate a ierbivorelor;
  • Fixarea azotului – trifoiul alb fixează azotul din atmosferă făcându-l disponibil pentru creșterea plantelor;
  • Cerințe mai mici pentru aplicarea îngrășămintelor cu azot în timpul verii.

Managementul pășunatului pentru trifoiul alb

Cea mai bună practică de gestionare a pășunatului este similară pentru pășunea cu trifoi sau pentru cea numai cu iarbă.

Flexibilitatea și disponibilitatea de adaptare la condiții sunt importante atunci când gestionăm trifoiul alb pentru pășunat.

O bună gestionare a pășunatului este, de asemenea, importantă pentru persistența crescută în timp și producția constantă de trifoi.

Recomandări:

  • Începeți pășunatul timpuriu de primăvară – acest lucru este benefic creșterii trifoiului;
  • Evitați bătătorirea / deteriorarea pășunii – se reduce conținutul de trifoi alb;
  • Fii flexibil – pornește și întrerupe alternativ pășunatul pe timp mai uscat. Dacă e posibil așteaptă o ploaie;
  • Înălțimea trifoiului de la care începe pășunatul este de 3,5 – 4 cm.
  • Mențineți o masă de ierburi înainte de pășunat între 1.300 și 1.600 kg / ha (8-10 cm);
  • Îngrășămintele chimice cu azot pot fi reduse la pășunile cu un conținut bun de trifoi alb (≥ 25%)ș
  • Folosiți prin rotație suprafețele cu pășune, asigurând o perioadă de refacere fiecărei zone.

Un conținut mediu anual de trifoi alb de aproximativ 20-25% este de dorit pentru a beneficia de producție animală și de lapte crescută.