Tribut de peste 100.000 de porci plătit în Olt

Crescătorii de suine din județul Olt au plătit în ultima lună un tribut de peste 100.000 de porci pe altarul pestei porcine africane (PPA).

Direcţia Sanitară Veterinară şi pentru Siguranţa Alimentelor (DSVSA) Olt anunță că aproximativ 37.500 de porci dintr-o exploataţie comercială din comuna Tufeni vor fi eliminaţi, în contextul confirmării unui focar de PPA. Este a patra exploataţie comercială de suine din judeţul Olt afectată de virusul PPA, de la începutul lunii august, informează AGERPRES.

Focarul a fost confirmat în urma analizelor efectuate la laboratorul IDSA Bucureşti, iar Centrul Local de Combatere a Bolilor Olt (CLCB), întrunit pe 4 septembrie, a aprobat „Planul de măsuri privind combaterea pestei porcine africane în exploataţia comercială de porci din localitatea Tufeni, unde se va aplica măsura eliminării tuturor porcilor, respectiv un efectiv de aproximativ 37.500 capete suine, în conformitate cu prevederile legislaţiei sanitare veterinare în vigoare”.

Carcasele animalelor moarte sau eliminate din focar şi toate materialele din incinta exploataţiei vor fi distruse sub supraveghere oficială, în conformitate cu prevederile legale.

De la începutul lunii august şi până în prezent, au mai fost confirmate focare de PPA la exploataţii comerciale din localităţile Ipoteşti, Negreni şi Constantineşti (Scorniceşti).

Astfel, după o decizie a CLCB din 12 august, au fost eliminate aproximativ 1.650 de capete de la o exploataţie comercială din Constantineşti (Scorniceşti).

Un alt focar a fost declarat pe 20 august la o fermă din comuna Ipoteşti, unde au fost eliminate aproximativ 30.000 de animale.

De asemenea, circa 31.000 de capete au fost eliminate și la o fermă din Negreni (Scorniceşti), unde a fost declarat focar de PPA pe 27 august.

Astfel, în urma confirmării focarelor de PPA în cele patru ferme menţionate, de la începutul lunii august şi până în prezent au fost eliminaţi în judeţul Olt peste 100.000 de porci.

La nivelul județului, în gospodăriile populaţiei sunt active opt focare de PPA, în localităţile Topana, Leleasca, Cungrea, Verguleasa, Obârşia şi Fălcoiu.

Imaginile folosite sunt pur ilustrative. Unele sunt preluate de pe internet si pot sa nu se identifice cu momentul sau subiectul ori sa nu reflecte exact realitatea articolului.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Cele mai citite articole