Mai marii decidenti ai zilei in materie de strategie alimentara, au concluzionat ca trebuie stopat exportul de produse agroalimentare, de cereale in principiu. Asa ca au facut-o. A doua zi s-au trezit trasi de maneca de producatori, ca mai trebuie sa lase ceva sa se strecoare, asa ca acum tot peticesc decizia. Cu cozonaci, cu biscuiti, sa mearga produsele de panificatie la export.
Interzicerea exporturile de cerealele a creat deja primele efecte. Bursa de cereale din Chicago, una de referinta la nivel international, înregistrează deja o creștere a cotațiilor cu 12%. Cu toate acestea, analiștii americani apreciaza ca aceasta decizie este în mare masura una simbolica, în condițiile în care România, al doilea exportator de grau al Uniunii Europene, a vândut deja o foarte mare parte din recoltă în acest moment al sezonului agricol.
Cu toate ca interdictia nu vizeaza tarile din interiorul spatiului comunitar, intr-o iesire, ca de obicei politica, Comisia Europeană și-a exprimat si ea dezaprobarea față de decizia României de a interzice exporturile din agricultură și a transmis că va evalua modul în care această decizie ar putea afecta comerțul pe piața unică, scrie Bloomberg.
Prin Ordnanța Militară numărul 8 a fost interzisă vânzarea de cereale și produse agricole în afara Uniunii Europene. Comisia Europeană a subliniat că restricţiile plasează o „povară excesivă” asupra exportatorilor de produse agricole și vor afecta securitatea alimentară, subliniaza si Agerpress.
„Comisia nu dispune de niciun fel de informaţii care să arate că România se confruntă sau se va confrunta în scurt timp cu deficienţe în aprovizionarea de produse agricole destinate consumului uman. Măsurile par să fie disproporţionate”, a declarat comisarul european pentru Agricultură, Janusz Wojciechowski.
În comunicatul publicat de Comisia Europeană este precizat că menţinerea unui lanţ funcţional de aprovizionare cu alimente este o prioritate în contextul pandemiei de coronavirus. Prin urmare se va recurge la o analiza a potențialelor efecte ale acestei interdicții și se vor stabili mai multe discuții cu autoritățile.
Minstrul Agriculturii Adrian Oros a declarat că această decizie a fost luată pentru a asigura siguranța alimentară din România, întrucât în luna martie 2020 s-a observat o dublare a exporturilor față de luna martie a anului trecut. Cu toate acestea, Ministerul Agriculturii și Dezvoltării Rurale a menționat că ordonanțele militare oferă posibilitatea unor măsuri graduale, astfel încât se pot prevedea schimbări asupra deciziei.
Romania este unul dintre cei mai mari exportatori de grau pentru Egipt, Iordania, Coreea de Sud si Sudan, tari catre care nu va mai putea exporta cereala pe timpul starii de urgenta.