28 octombrie 2021 - 20:42

Trei farmacii veterinare din Brăila, amendate cu aproape 8.500 lei

Ivermectina, „bat-o” vina. Conform precizărilor purtătorului de cuvânt al DSVSA Brăila, Dragoș Frigioiu, trei farmacii veterinare au fost amendate de Direcția Sanitară Veterinară și pentru Siguranța Alimentelor (DSVSA) județeană.

Și asta ca urmare a faptului că ar fi comercializat antiparazitarul Ivermectină fără prescripție de la medicii veterinari, scriu corespondenții locali ai Agerpres.

Reprezentanții instituției citate au demarat un control la farmaciile veterinare pentru a verifica condiţiile în care se comercializează medicamentul de uz veterinar Ivermectină, în contextul în care, în spaţiul public, au apărut informaţii cu privire la faptul că acest produs ar putea fi folosit în tratamentul împotriva infecţiei cu virusul SARS-CoV-2.

„În prezent, se desfăşoară controale care vizează modul în care a fost comercializat antiparazitarul pe bază de Ivermectină în perioada 25-31 ianuarie. În urma controalelor efectuate, la trei farmacii veterinare verificate s-a constatat abatere de la normele sanitar-veterinare, având în vedere că antiparazitarele şi antibioticele nu pot fi eliberate din farmacii decât pe bază de reţetă eliberată de către un medic veterinar.

Drept urmare, pentru nerespectarea regimului de comercializare, au fost aplicate sancţiuni contravenţionale în cuantum de 2.100 lei, respectiv 700 de lei pe fiecare punct farmaceutic”, a declarat Dragoş Frigioiu.

Controalele care vizează comercializarea de către farmacii veterinare a antiparazitarului pe bază de Ivermectină se vor încheia luni, 15 februarie.

Rețetele de Ivermectină nu pot fi eliberate prin rețetă emisă de medic uman

Medicamentele veterinare care conţin Ivermectină se eliberează doar pe bază de reţetă veterinară, iar prescrierea se face exclusiv de către un medic veterinar cu drept de liberă practică care a examinat animalul şi a pus un diagnostic prezumtiv.

În plus, medicii veterinari nu pot onora şi elibera medicamente veterinare în baza reţetelor emise de către un medic uman.

Medicii veterinari care eliberează prescripţii medicale veterinare cu regim special menţionează seria şi numărul acestora în registrul de consultaţii şi tratamente şi trebuie să utilizeze parafa prevăzută în Statutul Medicului Veterinar şi să deţină un atestat de liberă practică valid.

Cei din CMV mai spun că medicul veterinar este obligat să prescrie doar cantitatea necesară pentru efectuarea completă a tratamentului în cauză, în funcţie de specie, greutate, doza şi durata tratamentului.