TREI CIOBANI DIN HARGHITA, ATACAȚI DE O URSOAICĂ

O ursoaică agresivă, care a atacat trei ciobani în zona Mădăraş-Dăneşti, a fost împuşcată la sfârşitul săptămânii după ce vânătorii au obţinut autorizaţie de la Ministerul Mediului şi au monitorizat-o atent, pentru a se convinge că este vorba de exemplarul care a creat probleme în ultima perioadă.

Directorul Asociaţiei de Vânătoare din zonă, Janos Zsolt, a declarat luni, pentru AGERPRES, că este vorba de o ursoaică de peste 20 ani, care nu avea pui, ci era însoţită de un urs care avea aceeaşi dimensiune cu ea.

Potrivit sursei citate, “ursoaica avea un comportament agresiv”, a fost văzută frecvent în jurul stânelor, unde era alungată de câini şi, după descrieri, este vorba de acelaşi exemplar care a atacat doi ciobani din zona Mădăraş şi un altul în zona Dăneşti.

Janos Zsolt a dat asigurări că s-au făcut monitorizări atente şi “a fost recoltat exact exemplarul care trebuia”, în urma autorizaţiei obţinute de la Ministerul Mediului.

“S-a obţinut de la Ministerul Mediului aprobare de recoltare prin împuşcare a unui urs care a făcut probleme în Fondul cinegetic numărul 17 din Mădăraş. (…) Avea un comportament agresiv, umbla în jurul stânelor de oi şi era alungată de câini, dar se întorcea şi, atunci când a venit momentul respectiv, am recoltat. Aşa după cum au spus (ciobanii atacaţi – n.r.), era vorba de un urs cu părul mai lung, mai roşcat şi, după monitorizările făcute, e vorba de acelaşi urs care a atacat ciobanii şi l-am recoltat exact pe cel care trebuia”, a declarat directorul asociaţiei de vânătoare.

Acesta a precizat că mai există urşi care vin la stânele de oi, dar care sunt alungaţi de câini, fără a avea un comportament agresiv.

Doi ciobani din Dăneşti şi unul din zona Mădăraş au ajuns la spital, în lunile iunie şi iulie, cu multiple leziuni după ce au fost atacaţi, susţin vânătorii, de ursoaica împuşcată la sfârşitul săptămânii.

Cei trei au fost salvaţi de câinii ciobăneşti, care au reuşit să alunge animalul.

În acest an, urşii au creat probleme locuitorilor din Harghita, mai multe persoane ajungând la spital în urma unor atacuri, iar zeci de animale fiind ucise.

 

Imaginile folosite sunt pur ilustrative. Unele sunt preluate de pe internet si pot sa nu se identifice cu momentul sau subiectul ori sa nu reflecte exact realitatea articolului.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Cele mai citite articole