Dezbaterea despre creșterea porcilor în gospodărie rămâne una validă în spațiul public, în condițiile în care pesta porcină africană evoluează în continuare pe teritoriul Romăniei. Fără reguli respectate pe termen lung, boala se propagă și afectează atât micii crescători, cât și fermele mari, spun specialiștii în domeniu, iar autoritățile trebuie să ia măsuri clare și radicale pentru a elimina boala.
Subiectul a fos abordat în cea mai recentă ediție a emisiunii „Agricultura Modernă„, unde medicul veterinar Adrian Balaban, președinte al Asociației Producătorilor de Carne de Porc din România (APCPR), a făcut câteva precizări importante.
Pottivit acestuia, în centrul strategiei de combatere nu trebuie să fie o interdicție totală, ci respectarea strictă a regulilor de biosecuritate. Balaban subliniază că, fără măsuri clare în fiecare gospodărie și fără trasabilitate, creșterea porcilor în gospodărie devine un risc sanitar-veterinar pentru toată comunitatea, la fel cum s-a întâmplat în Sardinia, unde boala evoluează de mai bine de 50 de ani.
„Și la noi există aceeași rezistență împotriva luării unor măsuri care ar fi în beneficiul tuturor, și al micului crescător, și al marilor crescători. Cred că măsurile cele mai importante sunt cele de biosecuritate care trebuie aplicate localizat și în fiecare gospodărie. Aici este o muncă de infanterist a medicului veterinar concesionar și a medicilor veterinari zonali, care vor trebui să meargă din poartă în poartă, să convingă crescătorii de porci de măsurile care trebuie luate. Sau nu mai creștem porci”, a precizat Adrian Balaban, la AGRO TV.
O responsabilitate mai mare trebuie să vină și din partea comunităților locale, care să nu mai închidă ochii atunci când boala își face apariția în gospodarie, dar și să nu mai tolereze samsarii care plimbă animalele bolnave dintr-o parte în alta.
„Eu cred în continuare că sunt și foarte multe focare nedeclarate, și îmi asum ceea ce spun. Cred că oamenii s-au învățat cu boala, ceea ce nu este neapărat un lucru bun. Oamenii sacrifică animalele bolnave și, în felul acesta, boala de perpetuează.
Sunt acești samsari care, din păcate, vehiculează cel mai ușor boala dintr-o parte în alta, iar eu cred că acolo ar trebui intervenit foarte radical. Lasă din preț doar ca să vândă animalul, nu-l dă lângă casă, ci puțin mai încolo, ca să nu vină să-i reproșeze cineva, și atunci au împrăștiat boala peste tot. Toată lumea așteaptă ceva magic, or aceste boli nu vor dispărea decât dacă aplicăm măsuri de biosecuritate și respectăm regulile, nu o zi dau două, ci pe termen lung”, a mai subliniat medicul veterinar.
Balaban subliniază că este legitimă creșterea porcilor în gospodărie, pentru consum propriu, însă vânzarea cărnii sau a animalelor necesită organizare într-o formă legală și documente sanitar-veterinare complete.
„Cei care produc pentru consum propriu, tot respectul meu. Problema este că ce nu știu majoritatea crescătorilor este că ei nu au dreptul de a comercializa acele animale, acea carne, decât dacă sunt organizați într-o structură gen societate comercială, persoană fizică autorizată, cooperativă, grup de producători. (…) Mai mult, în momentul în care comercializezi un astfel de produs, ar trebui să ai trasabilitate, toate documentele sanitar veterinare să fie în ordine”, a mai spus președintele APCPR.