Acum, când vremea se pare că a lăsat capriciile de o parte, pomicultorii forfotesc prin livezi, pentru că fiecare lucrare înseamnă un pas în plus către o recoltă bună. După primele stropiri aplicate atunci când mugurul era cam cât o urechiușă de șoarece, cum spun cunoscătorii, acum a venit timpul pentru cel de la doilea tratament.
”În special în plantațiile de măr și prun, dacă fructul a atins deja 0,5 cm în diametru este momentul în care trebuie aplicat tratamentul împotriva viermelui care distruge rodul. Trebuie avut în vedere că acesta nu este singurul dăunător, stropirile de acum fiind și împotriva rapănului, a făinării, dar și pentru monilioză”, spune argeșeanul Gheorghe Voica.
Un factor important de care se ține seama în efectuarea lucrărilor din calendarul agricol este vremea.
”Stropirile se fac în general dimineața devreme sau spre seară, pentru că temperatura să nu fie mai mare de 20-25 grade și trebuie urmărită prognoza meteo, ca nu cumva să fie anunțate ploi, că degeaba muncești. Apoi, la 10-12 zile se stropește din nou, pentru combaterea musculiței, a afidelor, a insectelor în general și indicat este să nu se folosească același insecticid sau fungicid de două ori la rând”, mai spune pomicultorul.
Pentru ca albinele să nu aibă de suferit, înainte de stropiri trebuie cosită iarba din plantație sau ar fi indicat să se facă chiar o frezare a solului, aceste lucrări asigurând și o bună umiditate.
Autor: Elena Picu