Tratamente cu neonicotinoide la grâu și orz? Ce pregătește MADR

Ministerul Agriculturii și Dezvoltării Rurale (MADR) ia în calcul acordarea unor derogări pentru tratamentele cu substanțe neonicotinoide la culturile de păioase. Inițiativa vine din partea mediului asociativ de fermieri, în condițiile atacurilor tot mai puternice ale dăunătorilor.

În emisiunea ”Agricultura la Raport”, secretarul de stat MADR, Costin Telehuz, a vorbit despre posibila acordare a acestei derogări, spunând că este un subiect sensibil în relația cu reprezentanții Comisiei Europene.

”Chiar astăzi a ajuns la mine, la domnul ministru și la doamna director ANF, o cerere din partea mediului asociativ pentru o derogare pentru utilizarea neonicotinoidelor la păioase. Ultimii ani în care nu am avut la dispoziție instrumentul acesta, se pare că au apărut probleme pe care nu le-am prevăzut inițial, cum ar fi un atac foarte serios de Zabrus tenebrioides, care a făcut ravagii în toamnă și în primăvara aceasta. Urmează să analizăm argumentele aduse și vom vedea dacă putem să argumentăm, folosind și situația pe care o avem acum în întreaga piață și în contextul unui pericol de criză alimentară, să obținem aprobare de la Comisia Europeană pentru o derogare la păioase, în special grâu și orz.

Există solicitarea aceasta, sunt sigur că vor veni și altele. Probabil că mai toate organizațiile de fermieri se vor ralia în spatele demersului. Vom analiza cu atenție, bineînțeles că eu o să pledez pentru acordarea derogării, dar nu pot să spun de acum că o vom avea sau nu. În momentul de față, avem derogări pentru neonicotinoide la porumb, floarea soarelui și sfeclă.

Este un subiect sensibil în relația noastră cu Comisia Europeană, care ne reproșează periodic faptul că folosim derogări destul de frecvent, dar ele sunt întotdeauna motivate și extrem de utile pentru fermieri, mai ales că speciile la care au fost emise nu sunt specii melifere, iar interdicția a fost aplicată în principal cu argumentul că neonicotinoidele ar afecta populațiile de albine, lucru care se pare că între timp nu a fost demonstrat nici în statele care au interdicție încă dinainte să intre în vigoare și la noi”, a precizat Costin Telehuz pentru AGRO TV.

Imaginile folosite sunt pur ilustrative. Unele sunt preluate de pe internet si pot sa nu se identifice cu momentul sau subiectul ori sa nu reflecte exact realitatea articolului.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Cele mai citite articole