28 octombrie 2021 - 14:49

Tranzacționarea pe plan internațional a certificatelor de carbon. Câștig suplimentar pentru fermieri 45-105 euro/ha

O platformă online de tranzacționare a cerealelor și materiilor prime agricole a declarat prin vocile sale autorizate, joi, 14 ianuarie 2021, că este dispusă să-i sprijine financiar pe fermierii români prin vânzarea certificatelor de carbon în piața internațională.

Cei de la Commoditrader susțin că inițiativa lor este una privată şi voluntară. Compania emite certificate de carbon voluntare fermierilor care se înscriu în programul CommodiCarbon și care sunt dornici să facă conversia spre o agricultură conservativă.

Conform sursei citate, agricultura conservativă sau carbon farming a fost deja inclusă printre principalele măsuri avute în vedere în Politica Agricolă Comună (PAC), parte a Planului Strategic European care se va defini până la sfârșitul anului 2021.

Totodată, aceasta este inclusă şi în strategia pentru dezvoltarea sectorului agroalimentar pe termen mediu şi lung, pentru orizontul 2020 – 2030, a Ministerului Agriculturii şi Dezvoltării Rurale (MADR).

„(…) platforma online de tranzacționare a cerealelor și materiilor prime agricole, sprijină fermierii în procesul de tranziție, remunerându-i prin vânzarea certificatelor de carbon în piața internațională. Aceștia pot câștiga suplimentar între 45-105 euro/ha/an, prin captarea în sol a 3-7 tone de CO2e/ha/an, implementând măsurile agriculturii conservative”, se precizează într-un comunicat al companiei, remis la redacție, joi, 14 ianuarie 2021.

Exemplul unui fermier de succes

Vicepreşedintele Asociaţiei Producătorilor de Porumb din România (APPR) şi fermier cu o vechime de 28 ani în agricultura românească, Arnaud Perrein, cultivă 4.000 de ha în judeţul Ialomiţa, în ferma Sopema.

El recunoaște că a adoptat de câţiva ani un set de măsuri care contribuie la îmbunătăţirea solului cultivat, astfel încât să fie mai productiv şi mai profitabil.

„În prezent arăm doar 200 de ha din cele 4.000 pe care le cultivăm. Am decis să facem trecerea de la agricultura tradiţională la cea conservativă în primul rând din convingeri personale, pentru că ne dorim să lăsăm ceva bun în urmă generaţiilor viitoare şi apoi pentru că, personal, sunt deschis să experimentez, să pierd sau să câştig prin agricultura pe care o practic”, a declarat vicepreședintele APPR.

Producătorul agricol a mai menționat că, în suprafeţele pe care le lucrează are teren greu şi argilos, ceea ce l-a obligat să nu mai are şi să facă mai puţine treceri cu utilaje agricole.

El deţine, însă, inclusiv terenuri foarte uşoare, nisipoase, unde întâmpină probleme cu eroziunea eoliană. Asta l-a forţat pe Perrein să schimbe felul în care face agricultură, luând mai multe măsuri.

„Facem agricultură conservativă, evoluăm în toate zonele – stropit, acordăm atenţie la îngrăşămintele folosite şi modul lor de aplicare, la soiurile cultivate, lăsăm terenul cât mai puţin neacoperit între două culturi şi atunci obţinem un rezultat complet al mai multor măsuri luate.

„Ne aşteptăm ca aceste acţiuni să conducă la nişte rezultate pozitive pe termen mediu şi lung. În fiecare an avem producţii din ce în ce mai bune şi suntem tot mai performanţi, câştigăm mai mult la hectar.

Sperăm ca, în timp, culturile verzi pe care le avem să ne ajute să dezvoltăm calităţile solului şi să putem cultiva mai uşor aceste terenuri. După mine sistemul de irigaţii în zona noastră este esenţial pentru a putea dezvolta o agricultură sustenabilă”, a mai spus acesta.

Perrein: „Pot pierde și bani ca să fac experimente”

Fermierul a mărturisit că practică deja de câțiva ani agricultura conservativă spune că face acest lucru din convingere și experimentează mult.

„Merg după intuiția mea și pot pierde și bani ca să fac experimente pe o anumită cultură sau tehnologie. Am încercat să calculăm cât CO2 folosim și cât CO2 captăm astfel încât să îmbunătățim acest raport.

„Încercăm să avem bazele, protocoale de calcul, pentru că vom avea nevoie de repere pentru a reuși ca fiecare tonă de carbon consumat să fie și compensată, nu numai prin producția agricolă obținută, dar și prin metode cum ar fi digestorul și producția de metan, fotovoltaici etc. Acesta este cel puțin obiectivul pe care mi l-am fixat.

„Mai departe, Commoditrader ne ajută să ne dezvoltăm spre o absorbție cât mai consistentă de carbon și GES în sol pentru a-l îmbunătăți în timp. Partea bună este că putem valorifica acest lucru prin certificatele de carbon. Este un drum anevoios, reperele din Franța sau Danemarca ar putea să nu fie cele mai bine adaptate aici în sudul României.

„Dacă nu facem nimic, nu o să căpătăm experiența în acest domeniu. Va trebui să facem multe eforturi să găsim metode de a capta mai mult carbon și de a-l cuantifica în mod corect și responsabil”, a mai punctat el.

Cu privire la partea de remunerație, Arnaud Perrein apreciază că este un stimulent bun pentru fermieri.

„Prin CommodiCarbon putem capta undeva între 3-7 tone de CO2e/ha/an, însemnând un câștig suplimentar de aproximativ 45-105 euro/ha în fiecare an, atunci când certificatele sunt vândute în piață.

„Bineînțeles, câștigul poate varia de la o fermă la alta, însă este foarte bine că există o remunerație – este un început și ne va ajuta pe noi, fermierii, să accelerăm pașii spre o cunoaștere mai bună a solului pe care-l lucrăm și, în același timp, să participăm la reducerea încălzirii globale”, a conchis el.

Fără o obligativitate concretă

Modelul european de agricultură pentru următorii ani vizează o evoluție sustenabilă și o mai mare grijă față de mediul înconjurător. PAC menține Pilonul I de acordare a subvențiilor, însă încearcă să aducă în atenție dezvoltarea integrată a economiei rurale și protejarea mediului înconjurător, prin pilonul II.

Momentan, PAC nu aduce o obligativitate concretă pentru statele membre ale Uniunii Europene, însă prin implementarea timpurie a practicilor sustenabile, fermierii pot fi recompensați financiar pentru eforturile și implicarea lor.

Sursă foto: Commoditrader