Transhumanța externalizată – oi pentru export de la ciobani de import

În județul Botoșani nu se mai găsesc oameni care să muncească în zootehnie, iar fermierii continuă să aducă asiatici și, în special, ciobani din Bangladesh, potrivit informațiilor din adevărul.ro. Ciobanii tineri au ajuns să refuze un salariu lunar de 5000 de lei și preferă să plece în străinătate pentru un câștig mai mare.

Criza de ciobani durează de câțiva ani. Se pare că sunt preferați ciobani din Bangladesh deoarece, în acest stat, numărul celor aflați în sărăcie extremă a explodat.

Adevărul.ro scria, încă din vara acestui an, că deficitul de ciobani a depăşit pragul de 50% la nivelul întregului judeţ și că toți fermierii lucrează, în cele mai fericite situaţii, cu jumătate din numărul necesar de oameni la o stână.

Deficitul de ciobani ajunge să depășească 50%

„Cei mai tineri pleacă în străinătate. Ciobanii mai familişti rămân în satele lor, dar majoritatea iau drumul străinătăţii. Greu se găsesc oameni care fac treabă la stână. Deficitul de ciobani cred că ajunge să depășească 50%. Fermierii lucrează singuri, cu rudele și atât”, a afirmat pentru ziarul Adevărul, Ionică Nechifor, manager al Stațiunii de Cercetare a ovinelor și caprinelor de la Popăuți.

„Este un coleg de la Piatra Neamţ care deja a făcut un contract cu patru ciobani din Bangladesh. În aceste condiții în care nu se găsesc ciobani români, oamenii trebuie să se adapteze”, a adăugat Ionică Nechfior pentru publicația citată.

Din cauză că nu mai are cine îngriji animalele, mulţi fermieri ajung să sacrifice o mare parte din ele. 

Anul trecut, România a avut exporturi de animale vii din specia ovine şi caprine de 275 mil. euro

Exportul de animale vii este o adevărată industrie în România. Anul trecut, România a avut exporturi de animale vii din specia ovine şi caprine de 275 milioane de euro.

În ceea ce privește exportul de carne de animale din speciile ovine şi caprine, acestea se ridică la 15 milioane de euro, adică de 18 ori mai mici, conform cal­culelor făcute de ZF pe baza datelor de la Institutul Naţional de Statistică.

Imaginile folosite sunt pur ilustrative. Unele sunt preluate de pe internet si pot sa nu se identifice cu momentul sau subiectul ori sa nu reflecte exact realitatea articolului.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Cele mai citite articole