TRADIȚII ȘI OBICEIURI DE SĂRBĂTOAREA ADORMIRII MAICII DOMNULUI

Sărbătoarea Adormirii Maicii Domnului este considerată de mai mulți teologi drept “Paștele verii”, fiind sărbătoarea cea mai cunoscută în popor din acest anotimp și cea mai importantă din cele închinate Născătoarei de Dumnezeu. În această zi, ortodocșii sărbătoresc atât moartea și îngroparea, cât și învierea și înălțarea la cer a Maicii Domnului.

Sărbătoarea Adormirii Maicii Domnului sau Sfânta Maria Mare este prăznuită pe 15 august în fiecare an. În dimineața acestei zile sfinte, femeile merg la biserică să împartă struguri, prune, și faguri de miere, după care se îndreaptă spre cimitire pentru a tămâia mormintele rudelor. Tot în această zi, ciobanii coboră oile de pe munte, bărbații trebuie să își schimbe pălăria cu căciula iar scăldatul în apele curgătoare, precum și dormitul pe prispa casei sunt interzise. De asemenea, este mare păcat să speli rufe, chiar și în mașina de spălat, căci se spune că oamenii care se abat de la această regulă și nu merg la biserică vor avea parte de ghinion toată viața.

Tot de Sfânta Maria nu ai voie să te tunzi, lucru valabil atât pentru femei cât și pentru bărbați. În cazul bărbaților, dacă se tund și aruncă părul la gunoi, riscă să chelească.

În tradiția populară, se credea că înflorirea trandafirilor în apropierea acestei zile  era un semn că toamna va fi foarte lungă. Tot acum se culegeau ultimele plante miraculoase pentru tratarea anumitor afecțiuni și se luau măsuri de protecție magică a podgoriilor împotriva păsărilor.

15 august mai reprezintă și deschiderea sezonului nunților, sezon care ține până la intrarea în postul Crăciunului. În această zi se mai organizează târgurile și iarmaroacele de toamnă.

Perioada dintre cele doua Santamării, Santa Maria Mare de pe 15 august și Santa Maria Mică de pe 8 septembrie, este considerată perioada cea mai bună pentru semănăturile de toamnă. În perioada postului Sfintei Mării, fetele își cos niște costume speciale, neapărat de culoare albă, pentru pelerinajul din zilele de  14-15 septembrie la mânăstirile care poartă hramul Sfintei Maria, iar tinerele nemăritate care își doresc să atragă pețitori trebuie să poarte la ele o plantă numită „năvalnic”.