Tot mai mulți tineri fermieri lucrează în agricultura românească. Numărul lor a depășit media europeană

În agricultura românească încep să își facă loc tot mai mulți tineri fermieri, cu vârsta sub 40 de ani. În ciuda unui an dificil din punct de vedere meteo și financiar, numărul lor a crescut cu 15% față de anul trecut. Astfel, există peste 100.000 de tineri fermieri în România, potrivit ministerului Agriculturii. Procentul este mai mare față de numărul fermierilor tineri la nivelul Uniunii Europene, care nu trece de 11%, conform datelor Eurostat.

Ministrul Agriculturii, Adrian Oros, susține că statul îi ajută pe tinerii fermieri pentru a-și dezvolta afacerea.

„Începând de la plata pe suprafață, unde tinerii primesc 36 de euro la hectar în primii 5 ani. Pentru prima dată, începând de anul trecut, dacă găsim terenuri ale statului gestionate de ADS (Agenția Domeniilor Statului) libere de contract sau pe care le eliberăm de contract pentru că nu se respectă clauzele din contract. Începând de anul acesta, am crescut cuantumul de instalare de la 40.000 euro la 60.000 euro și de la 50.000 euro la 70.000 euro” a explicat ministrul Agriculturii.

Unul dintre tinerii fermieri români este Maria Codrea, în vârstă de 28 de ani, care a ales să studieze agricultura în străinatate. După încheierea acestora, s-a întors acaasă, în România, ca să preia ferma familiei. Acum gestionează o plantație de căpșuni bio , în Satu-Mare și le transmite un mesaj plin de optimism celor care vor să intre în breaslă.

”În primul rând, trebuie să ai cunoștințe în domeniul în care vrei să faci agricultură, să fii la curent cu tot ce se întâmplă și cu tendințele la nivel național și internațional. Și partea de legislație este importantă. Îmi dau seama că pot să schimb ceva la noi în țară. Pentru că doar noi, generația noastră, putem face agricultura mai prietenoasă” a spus Maria Codrea, conform Mediafax.

Cu susținerea familiei și cunoștințe de specialitate dobândite în străinătate, tânărul fermier din Satu-Mare a preluat afacerea familiei cu succes.

Imaginile folosite sunt pur ilustrative. Unele sunt preluate de pe internet si pot sa nu se identifice cu momentul sau subiectul ori sa nu reflecte exact realitatea articolului.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Cele mai citite articole