21 ianuarie 2022 - 04:28

TOPUL SUBVENTIILOR ACORDATE DE APIA

Fermierii pot obţine bani buni de la stat, în funcţie de ce plante cultivă şi de ce animale cresc. Ziaristii pe agricultura de la cotidianul „Adevărul” au centralizat toate subvenţiile pe care le acordă Agenţia de Plăţi şi Intervenţie pentru Agricultură  şi au realizat un top al celor mai mari ajutoare alocate, pe hectar şi pe cap de animal. Legumele la solar sunt culturile agricole care primesc cele mai mari subvenţii de la stat.

APIA a acordat, pentru cei care au depus cereri în 2018, un sprijin cuplat în sectorul vegetal pentru cultura de legume cultivate în sere şi solarii de 7.600 euro pe hectar. Legumele care pot primi finanţare sunt tomate, castraveţi, ardei, varză şi vinete. Este important de precizat că „sprijinul cuplat” înseamnă ca producătorii să realizeze o producţie anuală minimă ca să poată primi subvenţia.

Cartofii sunt legumele care primesc al doilea cel mai mare ajutor de la stat. Sprijinul cuplat în sectorul vegetal pentru cultura de sămânţă de cartof a fost în 2018 de 1.900 euro pe hectar. Fermierii care cultivă tomate în câmp completează topul trei al celor mai mari subvenţii. APIA acordă un sprijin cuplat în sectorul vegetal pentru cultura de tomate pentru industrializare cultivate în câmp de 1.715 euro pe hectar. Şi tutunul este o cultură care primeşte ajutor considerabil din partea statului.

Cultivatorii de tutun beneficiază de Ajutor Naţional Tranzitoriu pentru tutun de 1.487 euro pe hectar, care nu este legat de producţie. In sectorul zootehnic creşterea de vaci este activitatea zootehnică încurajată cel mai mult de Guvern. APIA oferă un sprijin cuplat pentru vaci de lapte de 341 de euro pe animal. De asemenea, pentru vacile de carne, APIA oferă un sprijin cuplat de 291 euro pe animal. APIA mai pune la dispoziţia fermierilor un sprijin cuplat pentru ovine/caprine de 16 euro pe animal, iar fermierii pot accesa şi un Ajutor Naţional Tranzitoriu prin schema cuplată de producţie, de 5 euro pe cap de animal.