28 octombrie 2021 - 14:03

Topul meseriilor la mare cautare in sectorul agroalimentar in 2020

Cu toții cunoaștem problema forței de muncă în sectorul agricol din România. Mulți fermieri se plâng că nu găsesc oameni pe care să îi angajeze, fiind nevoiți de multe ori să recurgă la soluții de peste hotare. 

În ediția de marți a emisiunii ”Realități Rurale”, realizatorul AGRO TV, Bodan Tudor a stat de vorbă cu Florin Constantin, fondatorul Agxecutive, o companie de recrutare dedicată exclusiv sectorului agribusiness. Potrivit acestuia, există un deficit de forță de muncă de cel puțin 25.000 de oameni în sectorul agricol.

”În sectorul agroalimentar, la ora actuala, estimarile noastre interne, văzând așa din procesele de recrutare pe care le gestionăm, avem un deficit de mână de lucru de aproximativ 10% pe sectorul agroalimentar, care înseamnă minim 25.000 de oameni. Sunt 25.000 de posturi în agricultură, la toate nivelele de calificare”, a precizat Florin Constantin.

Fondatorul Agxecutive a vorbit și despre meseriile care se vor afla la mare căutare în anul 2020 pe piața din România. Potrivit acestuia, în topul meseriilor care se caută se află inginerul agronom.

”În zootehnie este inginerul zootehnist și inginerul tehnolog în partea de alimentație; în agricultură avem postul de mecanizator, omul care să miște utilajele, pentru că atâta timp cât ele nu sunt autonome, trebuie cineva la volan și este foarte greu de găsit această competență. Acești mecanizatori care acum trebuie să fie un pic și IT-iști, trebuie să știe să regleze GPS-ul, să coordoneze utilajele unul după altul astfel încât schema de precizie să fie respectată și fiecare plantă să primească îngrășământul. Iar a treia meserie este cea de inginer technico-comercial, care vine și ”irigă” cu tehnologia și cunoștințele sale”, a subliniat Constantin. 

Acesta a mai transmis un mesaj atât pentru tineri, cât și pentru companiile din sectorul agroalimentar, pentru a rezolva problema forței de muncă:

”Avem niște probleme foarte mari și acestea sunt competențele care se caută la ora aceasta. Eu vreau să dau un sfat tinerilor care sunt acum în formare: fraților, chiar dacă părinții voștri nu vă cheamă înapoi la fermă, că nu aveți fermă în familie, rămâneți în agricultură și dați o șansă unui început de carieră în domeniu; iar companiilor care sunt în sector: faceți un efort ca an de an să luați câțiva stagiari tineri, dați-le ceva cu sens, trimiteți-i pe teren, dați-le șansa, încrederea și inserați-i în domeniu. Este singura noastră șansă să avem resursă suficientă și numeric, și din punct de vedere al calificării, pentru acest domeniu”, a conchis Florin Constantin.