28 mai 2022 - 13:08

TOP 10 beneficii ale usturoiului pentru sanatatea ta

Usturoiul este îndrăgit de multă lume, fiind unul din condimentele de bază ale bucătăriei italiene, franțuzești, dar și a celei românești. Este recunoscut, însă, și pentru proprietăţile sale miraculoase pentru sănătate. Unii îl numesc chiar ”panaceu universal” şi să îl recomande tuturor celor care vor să trăiască mult şi să fie sănătoşi. În rândurile de mai jos vă prezentăm zece efecte benefice pe care le are usturoiul asupra sănătății noastre.

1. Este antibacterian și antifungic

Mai multe studii au demonstrat că usturoiul are puternice efecte antibacteriene și antifungice. Astfel, consumul pe termen lung de usturoi poate preveni instalarea bacteriei Helicobacter pylori, responsabilă de dezvoltarea endogastritei, ulcerului gastric și cel duodenal. Datorită efectelor sale antifungice, usturoiul poate ajuta la eliminarea Candidei albicans, cea mai frecventă ciupercă responsabilă de candidoza vaginală.

2. Distruge streptococii

În usturoi s-au descoperit substanţe care distrug streptococii care cauzează scarlatina, febra reumatică sau difteria.

3. Efect anticancerigen

Compuşii pe care îi conţine contribuie la prevenirea anumitor forme de cancer şi la combaterea radicalilor liberi. Seleniul organic din usturoi este, de fapt, un „medicament” extraordinar care poate ameliora unele forme de cancer.

4. Este un antibiotic natural

Usturoiul are efect de antibiotic natural împotriva unor micro-organisme, cum ar fi: Stafilococul, E. Coli, Proteus, Pseudomonas, precum și împotriva paraziților intestinali (limbrici, oxiuri, tenie etc) prin efectul sau antihelmintic. Examinând efectele antivirale ale usturoiului, cercetătorii au descoperit că acesta este eficient, printre altele, împotriva virusului ce cauzează herpesul. De asemenea, el poate atenua gripa, inflamațiile faringiene și congestiile bronhiilor.

5. Ajută la tratarea gutei

Chiar dacă este o boală „pe cale de dispariţie”, guta rămâne o maladie care face victime. Şi în acest caz, usturoiul poate interveni pentru a le da o mână de ajutor medicilor care îi tratează pe bolnavi.

6. Accelerează epitelizarea și vindecarea rănilor

Usturoiul este cunoscut pentru faptul că ajută la vindecarea infecțiilor urechii pe care le au, uneori, copiii. Acționează ca un antibiotic natural, fără avea însă efecte secundare și fără a distruge bacteriile sănătoase. Sucul crud obținut din câțiva căței de usturoi poate fi introdus direct în ureche. Durerea nu va persista foarte mult timp, iar infecția va fi înlăturată.

7. Combate afecțiunile sistemului digestiv

Având același efect și asupra vaselor sanguine ale intestinului, usturoiul poate fi de un real ajutor pentru persoanele cu dereglări funcționale ale aparatului digestiv, cum ar fi: bilă leneșă, colite de fermentație, balonări, flatulență, constipație.

8. Este un bun detoxifiant

Usturoiul ajută la eliminarea toxinelor din organism, fiind o alternativă bună în curele de detoxifiere. Absența paraziților, ciupercilor și microbilor din organism asigură o stare generală bună, o calitate superioară a vieții și longevitate. Este un excelent sudorific, expectorant, tonic și antispatic. 

9. Poate fi de ajutor la scaderea glicemiei

Usturoiul nu vindecă diabetul și nu trebuie folosit fără permisiunea medicului. Dovezile arată, însă, că poate fi un mod util de a scădea glicemia și, astfel, de a controla această boală.

10. Alungă durerile de cap

Efectele vasodilatatoare ale usturoiului se manifestă mai ales la nivelul arterelor periferice (cerebrale, retiniene, ale membrelor inferioare). Din această cauză, poate ameliora durerile de cap și de claudicația intermitentă.

 

Imaginile folosite sunt pur ilustrative. Unele sunt preluate de pe internet si pot sa nu se identifice cu momentul sau subiectul ori sa nu reflecte exact realitatea articolului.