26 ianuarie 2022 - 12:48

Tone de vinete și castraveți, aruncate la gunoi! Au produs atât de mult încât nu-și mai pot vinde marfa!

Producția în exces de vinete și castraveți îi aduce la disperare pe fermierii din Matca. Prețurile au scăzut atât de mult în piață, încât oamenii sunt obligați practic să arunce la gunoi tone de legume.

Dezastru pentru fermierii din Matca, județul Galați. La tarabă prețul unui kilogram de vinete a ajuns la 50 de bani, iar castraveții se vând și cu 20 de bani kilogramul. Fermierii au avut o recoltă atât de bogată anul acesta, încât piața a fost pur și simplu inundată de vinete și castraveți. Tone de produse vor ajunge la gunoi, pentru că oamenii nu mai au ce face cu ele.

În solariile agricultorilor din Matca, unul dintre cele mai mari bazine legumicole din ţară, vinetele și castraveții s-au copt de câteva săptămâni deja. Noua recoltă bogată nu a fost însă prilej de mare bucurie de data aceasta, căci preţurile s-au prăbuşit în câteva zile.
Din cauza excesului de pe piaţă, vinetele au ajuns să se vândă cu doar 50 bani-1 leu kilogramul, iar castraveții se dau aproape degeaba. Legumicultorii spun că nu merită efortul şi preferă să-i smulgă şi să-i arunce, pentru că trebuie să preagătească solariile pentru următoarea recoltă.

„Cred că am aruncat vreo patru tone de castraveţi. Ce să fac cu ei? Nu am ce face, la gunoi! Cu 20 de bani se dau în piaţă, dar nici aşa nu se caută deloc. E mai mare chinul. I-am smuls şi îi arunc. La animale nu-i putem da pentru că le îmbolnăvim”, a declarat legumicultorul Sorin Dragomir pentru adevărul.ro
Supraproducţia de vinete și castraveți de anul acesta a făcut ca legumele să nu mai aibă căutare pe piețele din localitate. Tone de produse au fost abandonate de fermieri la groapa de gunoi.

”Este cantitate mare. Avem supraproducţie la vinete. S-au căutat în primele zile, atunci când au apărut pe piaţă. Dar apoi preţurile au scăzut foarte mult”, spune legumicultorul Joni Filimon.

Matca este unul dintre cele mai mari bazine legumicole din ţară, cu peste 4000 de producători, 1.000 de hectare de solarii şi 2.000 de hectare cu culturi în câmp.

  1. Sorin Dragomir-legumicultorul spune că la nu pot da legumele obtinute in exces la animale, ca si hrana, „pentru ca se imbolnavesc”?!
    Deci au băgat atatea otrăvuri in ele la creștere ca nu au curaj sa isi hraneasca propriile animale cu propria producție??
    Atunci pentru oamenii care ar urma să consume asa ceva, ce ne-ar sfătui acel dòmn legumîcultor, Dragomir Sorin?

Comments are closed.