Toate schemele de sprijin financiar pentru sectorul fructe-legume

Pentru menținerea siguranței alimentare și dezvoltarea economică în sectorul agricol, producătorii și agricultorii din România pot beneficia de sprijin financiar din partea statului sau din bugetul Uniunii Europene. Pentru aceasta au fost dezvoltate mai multe scheme de sprijin pentru fiecare sector, inclusiv pentru cel al fructelor și legumelor pe care vi le prezentăm mai jos.

I. Sprijin financiar din fonduri europene

1. Schemele de plăţi directe:

a) schema de plată unică pe suprafață;
b) plata redistributivă;
c) plata pentru practici agricole benefice pentru climă și mediu (înverzire);
d) plata pentru tinerii fermieri;
e) schema de sprijin cuplat, prin care se susține acest sector din motive economice, sociale și de mediu, afectate de anumite dificultăţi. În sectorul legume fructe se acordă sprijin cuplat pentru: leguminoase boabe pentru industrializare (mazăre, fasole), tomate și castraveți în câmp pentru procesare, legume în spații protejate (tomate, castraveți, ardei, vinete, varză), fructe pentru procesare (prune, mere, cireșe, vișine, caise);
f) schema simplificată pentru micii fermieri.

2. Sprijin financiar pentru organizaţiile de producători din sectorul fructe-legume

Organizaţiile de producători beneficiază de sprijin financiar pentru finanţarea programelor operaţionale.
Programele operaţionale şi finanţarea acestora de către producători şi organizaţiile de producători, pe de o parte, şi de către Comunitatea Europeană, pe de altă parte, au o durată minimă de 3 ani şi maximă de 5 ani.

Nivelul sprijinului este de 50% (până la 60%) din cheltuielile pentru finantarea programului operational, dar nu mai mult de 4,1% (+0.5% pentru măsurile de gestionare a crizelor) din producţia comercializată în perioada de referinţă (n-2). De asemenea, la cererea organizațiilor de producători care se află în regiuni cu un grad scăzut de organizare acestea pot beneficia de asistență financiară națională  de maximum 80% contribuţiile membrilor la fondul operațional.

3. Sprijin financiar pentru grupurile de producători din sectorul fructe-legume

Pentru perioada 2015-2020, finanțarea grupurilor de producători recunoscute din sectorul vegetal, inclusiv a grupurilor din sectorul fructelor şi legumelor se realizează prin PNDR -Măsura 9 „Înființarea de grupuri și organizații de producători în agricultură și silvicultură”. Sprijinul financiar se acordă ca sumă forfetară grupurilor de producători recunoscute, în baza legislației naționale, pe o perioadă de maximum 5 ani de la recunoaștere, pe baza unui plan de afaceri și se calculază pe baza producţiei comercializate anual de către grup.

La nivelul MADR în perioada 2016-2019 au fost recunoscute pentru sectorul fructe legume 14 grupuri de producători.

4. În vederea comercializarii produselor, producătorii de fructe sau legume îşi pot comercializa producţia şi prin Programul  în şcoli, în conformitate cu prevederile HG  nr. 640/2017, cu modificările și completările ulterioare. Cantitățile de fructe și legume necesare sunt achiziționate prin proceduri de achiziție publică la inițiativa consiliilor locale sau județene, după caz.

II. Sprijin financiar din fonduri naţionale

1.Ajutoarele naţionale tranzitorii – ANT se acordă în domeniul vegetal, în limita prevederilor bugetare anuale alocate Ministerului Agriculturii şi Dezvoltării Rurale.

2. Ajutor de stat pentru motorina utilizată în agricultură, în conformitate cu Hotărârea Guvernului nr.1174 din 29 decembrie 2014 privind instituirea unei scheme de ajutor de stat pentru reducerea accizei la motorina utilizată în agricultură.

Cantităţile maxime de motorină achiziţionate şi utilizate în sectorul legume fructe pentru care se acordă sprijin financiar sunt:

– legume cultivate în câmp – 148 litri/hectar;

– legume în spații protejate -75 litri/hectar;
– pepeni verzi şi galbeni – 150 litri/hectar;

– ciuperci – 80 litri pe tonă;
– livezi – 130 litri/hectar;
– căpşuni, alţi arbuşti fructiferi – 65 litri/hectar.

Imaginile folosite sunt pur ilustrative. Unele sunt preluate de pe internet si pot sa nu se identifice cu momentul sau subiectul ori sa nu reflecte exact realitatea articolului.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Cele mai citite articole